Óvatosan modernizált külső és belső megjelenés, virtuális műszerfal, önvezető dugóasszisztens és egy új, egyliteres alapmotor, amiből egy fontos dolog hiányzik. Ezek a felfrissített Audi A3-as legfontosabb újdonságai.

Sokkal többen vezettek már Audi A3-ast, mint azt sejtenék. Igaz Volkswagen Golfként, Skoda Octaviaként vagy éppen Seat Leonként csomagolva. Az ingolstadti kompakt ugyanis ezekkel, meg a még ezekből mutálódott egyterűkkel, szabadidő-autókkal, és sportautókkal áll szoros rokonságban, s mind közül a második legnagyobb presztízsű, mivel az első az Audi TT.

A frissített változatot a módosított hűtőmaszkról és az alul sarkossá tett fényszórókról lehet felismerniForrás: Audi

Luxus kicsiben

Az A3 tehát kiskirály és éppen két évtizede vetette meg a lábát az Európában legnépszerűbb "C" szegmensben, 1996, 2003, majd 2012 a három generáció megjelenésének éve. Rájöttek Ingolstadtban, hogy az igényes és nagyvonalú vevőkörnek ugyanaz a luxus kell, mint a nagyobb modellekben, csak kisebb, városban is használható méretben, és valamivel olcsóbban.

A hátsó lámpának csak a rajzolata változott, az új lökhárító szélesebbnek láttatja az A3-astFotó: Bodács Károly

A kezdetben csak csapotthátú kivitelben készült négykarikás luxus-Golf az évek során aztán egész családdá fejlődött, a harmadik nemzedékváltás óta már négy karosszériaváltozatban kapható, melyek közül a négyajtós és a kabrió Győrben készül.

Már négy éves, ami egy autónál középkor

Az A3 harmadik nemzedékének műszaki felépítése a beszédes nevű Moduláris Keresztmotoros Építőkészletre épül (Modularer Querbaukasten - MQB), melynek koncepcióját a konkurencia mostanában kezdi még csak másolni.

Az ötajtós változatot Sportbacknek hívjákFotó: Bodács Károly

A hetes Golfnál bevezetett technológia lényege, hogy a kompakttól a középkategóriáig ugyanarra a technikára épül a VW-konszern minden keresztmotoros modellje, ugyanis az MQB-ben nemcsak a tengelytáv, de a nyomtáv is változtatható. Jelenleg az Audinál csak az A3-as és az új Q2-es épül MQB alapokra, mivel a nagyobb modellek már a hosszmotoros építőkészletet, az MLB-t használják, az A1 pedig még a régi, VW Polo architektúrára épül.

A négyajtós limuzint kizárólag Győrben gyártjákFotó: Bodács Károly

Bár a 2012-ben bemutatott, aktuális A3-as generáció alapvetően még ma is korszerűnek számít, a finom részletek tekintetében azonban muszáj volt haladnia a korral. Alig nyúltak a külsőhöz, csak a lámpákon – a fényszóró pl. már Mátrix LED rendszerrel is kérhető 665 ezres felárért – és a lökhárítókon változtattak, a préselt elemek viszont csereszabatosak a régiekkel.

A belseje az erőssége

Hiába osztozik az MQB platformon hétszemélyes hodályokkal is (VW Touran, és a hamarosan érkező Skoda Kodiak SUV), a kompakt Audi inkább a városi szingli életmód szimbóluma. Egész lénye a négykarikás embléma nyújtotta presztízsről, a stílusról és az olyan szintű kényeztetésről szól, amit az olcsóbb testvérmodellek nem tudnak megadni. Elvégre nem veheti mindenki a praktikusabb és olcsóbb Octaviát, még akkor sem, ha észérvekkel nehéz az A3-as mellett érvelni a cseh testvérrel szemben.

A középső képernyő csak a gyújtás ráadása után bújuk előForrás: Audi

Egy dolog azért biztos: az A3 belseje még ma is kimagaslik a kompakt mezőnyből, a szintén prémium Mercedes A-osztályét és BMW 1-esét is veri mind formában, mind minőségben. A szálcsiszolt alumínium dekorbetétek és szellőzőrostély-gyűrűk, a kapcsolók és egyéb vizuális, meg fizikai kontaktust teremtő részleteknek az a feladatuk, hogy a konszern szürkébb eminenciásainál többnek mutassák az A3-ast. És a trükk tényleg működik, a finoman megmunkált kabin már az elindulás előtt sok öröm forrása, pont úgy, ahogy sok más Audiban is.

Digitális átállás

Akkor a leghatásosabb a belső erődemonstráció, ha a TT-ből, a Q7-ből és az A4-ből már ismert „virtual cockpitot” is megrendeljük hozzá, amely a hagyományos óracsoport helyére épített 12,3 colos, 1440 x 900 pixel felbontású digitális képernyőt jelent. Nem is túl drága, a 171 ezer forint ebben a kategóriában nem szokott tétel lenni.

Az MMI menürendszert a tapipados forgótárcsával és a mellé tett gombokkal lehet vezérelniForrás: Audi

Két fő nézeti kép jeleníthető meg rajta: az alap a hagyományosan nagy kerek sebesség- és fordulatszámmérő és a közéjük ékelt térképes navigáció, gombnyomásra azonban fordított méretarányúvá változtatható a kiosztása. A sebesség és fordulatszámmérő a képernyő két alsó szélére húzódik össze, középen pedig szemünk elé tárul az óriási térkép.

A Google-alapú navigáció látványosan jeleníthető meg a feláras, digitális műszerfalonForrás: Audi

Ízlés dolga, kinek mi jön be, szerencsére a TT-től eltérően itt nem spórolták ki a szórakoztató és telekommunikációs rendszerek számára fenntartott, gyújtásra előbújó középső 7 colos MMI kijelzőt, így az utas is tudja kezelni a navigációt.

Dugóban már képes magát vezetni

Ha már a hozzáadott értékeknél tartunk, fontos kiemelni az új, keresztirányú forgalmat figyelő tolatóasszisztenst, az aktívan kormányzó sávtartó automatikát, a 65 km/h-ig teljes önvezetésre képes (automatikus váltóval) dugóasszisztenst, valamint a feláras vészleállítást, amely a vezető rosszullétét a kormánymozdulatok hiányából ismeri fel, és figyelmeztetés után képes állóra fékezni az autót. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy mit tesz a rendszer, ha a vészleállás egy autópálya belső sávjában egy bukkanó, vagy egy kanyar takarásában történik…

Az S-line csomag jó oldaltartású sportüléseiForrás: Audi

Új motorok

Az új elektronikus rendszerek mellett volt egy prózaibb oka is az A3 frissítésének: az egyre szigorodó károsanyag-kibocsátási szabályok áldozatává vált a korábbi 1,2 literes turbós négyhengeres, melynek helyét az új 1.0 TSI vette át. Ez csak a szokásos downsizing, legyinthetnénk, ha nem tudnánk, hogy a köbcentik mellett a hengerek száma is csökkent: a régi motor még négy-, az új már csak háromhengeres. Fura ez egy Audiban, erőltetett menetben a zakatolós csatazaj ugyanis az utastérbe is beszűrődik.

A Golf és az Octavia után az A3 is megkapta az egyliteres, háromhengeres turbómotort, melynek legnagyobb nyomatéka 200 NmForrás: Audi

Menni ugyan elfogadhatóan megy (9,7 mp, 206 km/h), de meg kell szoknia a fülnek a kerepelést – nyilván a tömeg és a karakterisztika miatt nem vitték túlzásba a zajszigetelést meg a kiegyensúlyozó mechanikákat, cserébe 1150 kilójával ez a legkönnyebb prémium kompakt a piacon. Egész biztosan jól mutat a flottakibocsátásban egy 100 g/km alatti, európai norma szerint 4,5 literes átlagfogyasztású nem hibrid benzinmotoros A3-as.

Hibrid is van

Mert ha már környezetvédelem és spórolás, akkor az A3 e-Tron a megoldás, amely egy 204 lóerős rendszerteljesítményű, 1.4-es TSI-ből, illetve combos villanymotorból álló plug-in hibrid. Ha kell, padlógázon letépi az ember fejét a gyorsulása, ami után már a 130 km/h alatt rendelkezésre álló tisztán elektromos üzem minél további fenntartása jelenti majd a játékot.

Töltőn a zöld rendszámra jogosult konnektoros hibrid verzió. Tisztán elektromos üzemben sem lassúFotó: Bodács Károly

Az elektromos gyári hatótáv 50 km, így magabiztosan teljesíti a vadonatúj, többek között ingyenes fővárosi parkolásra jogosító zöld rendszám kritériumát s csak ezzel napi több ezer forintot hagy a gazdájának zsebében. Igaz, a vételára megközelíti a 13 millió forintot, ami több mint kétszerese az 1,0 TSI árának.

A 310 lóerős S3-as a Volkswagen Golf R közeli rokona, de a facelift óta már egy hajszállal erősebb nálaForrás: Audi

Akinek a vezetési élmény fontos, az új, Atkinson-ciklusra is képes (ezért a régi 1,8-asnál takarékosabb) 190 lóerős 2,0 TSI-t, vagy 300-ról 310 lóerősre feltekert, alapáron összkerékhajtású sportváltozatot, az S3-ast kérje. A hibrid szintetikus vezetési élménye helyett ezekben minden olyan őszinte, mintha egy másik világba csöppennénk: az S3 250 km/h végsebessége nyilván kevés helyen autózató ki, de brutális gyorsulása (4,7 s), közvetlen kormányzása és visszadurrogó kipufogója viszont közúton is élvezhető.

Még nincs ára a kis motornak

Az Audi konfigurátorában egyelőre az 1,4-es, hengerlekapcsolásra képes 150 lóerős TSI az alapmodell, amely 6,5 millió forinttól érhető el. Az 1.0 TSI alapára minden bizonnyal 5-ös számmal kezdődik, amint megérkezik az első szállítmány a márkakereskedői hálózatba.

A győri gyártású kabrió is győri modell, az 1,4-es benzinessel 8,83 milliótól indul az áraFotó: Bodács Károly

Azt azonban már most tudhatjuk, hogy jó prémiumhoz méltó módon az extrák határa a csillagos ég. A könnyebbség kedvéért az S line sportosabb optikát, míg a Design a stílusosabb megjelenést adja csomagban mintegy 10 százalék felárért. Új színek is megjelentek a kínálatban, a korábbi 8 helyett 12 közül lehet választani.

Az A3-as tágasabb az A-Mercinél és az 1-es BMW-nél, és belül is igényesebb kialakítású, cserébe a vezetése nem akkora élményForrás: Audi

Bizony nem is egyszerű új A3-ast venni! Sok-sok türelem, kitartás és összpontosítás kell a legmegfelelőbb A3 kivitel összelegózásához, de már az alapmodellbe is jobb érzés beülni, mint a legtöbb hasonló méretű vetélytársba.