Ezek az autók viszik el a legtöbb és a legkevesebb pénzt

szerviz
Vágólapra másolva!
Egy amerikai cég saját adatai alapján listát állított fel a legdrágábban fenntartható autómárkákról. Nincs meglepetés az élmezőnyben.
Vágólapra másolva!

Noha az amerikai és a hazai autópark összetétele természetesen különbözik, a YourMechanic listáját nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Noha a cég csak a saját adatai alapján dolgozott, a végeredmény nem tűnik irreálisnak, sőt.

A YourMechanic azt vizsgálta, hogy az egyes márkáknak mennyibe kerül a fenntartása az autó első tíz évében, a típusonkénti adatokat aztán átlagolták. Mivel Amerika Magyarországnál jóval nagyobb ország, az autók átlagos futásteljesítménye is magasabb, így fenntartási költségként évi két olajcserével számoltak. Az adatokat aztán kiegészítették a lerobbanások gyakoriságával és a javítások árával, így jött ki egy tízéves átlagos fenntartási költség.

A lista első helyén a BMW végzett, tíz év alatt 17 800 dollár (4,9 millió forint) megy el átlagban a márka modelljeinek szervizelésére és fenntartására. Jókora lemaradással a Mercedes futott be másodiknak, 12 900 dollárral (3,6 millió forint).

Forrás: YourMechanic.com

Úgy tűnik, nem manipulálták az amerikai márkák adatait sem, mert harmadiknak a Cadillac futott be 12 500 dollárral (3,5 millió forint), éppen csak megelőzve a Volvót és az Audit. Az élmezőnybe - a papírformának megfelelően - jórészt prémiummárkák kerültek.

A lista utolsó öt helyén japán gyártók végeztek, a Toyota-tulajdonosok például kimagaslóan alacsony, 5500 dolláros (1,5 millió forint) fenntartási költséggel számolhatnak tíz év alatt.