Az ügyészség is nyomoz a bukott Volkswagen-vezér ellen

2016.06.21. 09:41

Piaci manipulációk gyanúja miatt a braunschweigi ügyészség vizsgálatot indított Martin Winterkorn, a Volkswagen-konszern volt vezérigazgatója és egy másik vezető tisztségviselő ellen.

A német szövetségi pénzpiaci felügyelet kérésére indított eljárás során azt vizsgálják, hogy Winterkorn és társa időben tájékoztatta-e a pénzpiacokat a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálásáról.

Az ügyészség személyiségi jogokra hivatkozva nem nevezte meg a vizsgálatban érintett második személy nevét. Martin Winterkorn még szeptember 23-án lemondott a vezérigazgatói tisztségről.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Német lapértesülések szerint a Volkswagennél 2008 óta használták a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálására szolgáló szoftvert, és a csalásról sokkal többen tudtak a cégnél, mint ahogy a dízelbotrány elején gondolták.

A Volkswagen március elején közölte, hogy Winterkornt 2014 májusában tájékoztatták a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálásáról. A cég ezzel együtt úgy látja, hogy nem sértette meg a vállalat piaci árfolyamának befolyásolására alkalmas információk közzétételére vonatkozó kötelezettségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK