A HVG és a Das WeltAuto elkészítette közös kutatását a hazai használt autóvásárlási szokásokkal kapcsolatosan, amelynek egyik célja az volt, hogy kiderítsék, miben változott a vevők hozzáállása a Volkswagen dízelbotránya után. A megkérdezettek mindössze tíz százaléka mondta azt, hogy ezután nem venne gázolajjal hajtott autót használtan.

A felmérést végzők elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a használt autók vásárlásakor. A kutatásból kiderült, hogy a következő két évben a felmérésben részt vevők közel ötven százaléka tervez használt gépjármű vásárlást, és erre a projektre a legtöbben 1-3 millió forintot költenének.

Forrás: Weltauto

A használt autók esetében szinte teljesen ellentétes a trend az új autóknál tapasztaltakéval, itt ugyanis az vevők nagy részre magánszemélyként, készpénzre vásárolna autót. E területen egyébként a korábbiakhoz képest nőtt a céges vásárlások száma, ugyanis bővültek a céges használt autós finanszírozási formák.

Forrás: Weltauto

A leendő vásárlók hatvan százaléka mondta azt, hogy használt gépkocsiként inkább benzines modellt választanának, harminc százalékuk venne dízelt, a többi 10 százalék alternatív hajtás felé kacsingatnak.

Forrás: Weltauto

A megkérdezettek mindössze tíz százaléka jelezte azt, hogy a dízel autókkal kapcsolatos problémák miatt fordulna inkább benzines modellhez.

Forrás: Weltauto

A vásárlók mindössze 4 százaléka fordulna ugyanis nepperekhez, 16 százaléka hozna külföldről autót, míg 40-40 százalékban jelölték meg a válaszolók a magánszemélyeket és az országos hálózattal rendelkező, garanciát kínáló cégeket a vétel forrásaként.