Ausztrál tudósok eljátszottak a gondolattal, hogy vajon hogy nézne ki egy felnőtt férfi, ha a test evolúciója során szempont lett volna az autóbalesetek túlélése.

Forrás: TAC

A melbourne-i Közeledési Baleseti Tanács egy közlekedésbiztonsági kampány keretében traumatológus orvosokat, művészeket és balesetelemző autóipari mérnököket kért fel arra, hogy alkossák meg azt a férfitestet, amely szerintük a legnagyobb eséllyel élhetne túl egy tipikus autóbalesetet.

A végeredményként kapott, gyantából, üvegszálból, szilikonból, emberi hajból készült, orángutánarcú fickót Grahamnek keresztelték el. A kampány célja pusztán az, hogy felhívja a figyelmet az emberi test sérülékenységére.

A sokkoló külső nagyon is logikusan épül fel. Például a nyak elhagyása az egyik legnagyobb veszélyforrástól kíméli meg a testet, a mellkason lógó, nem túl esztétikus, levegős zsákocskák pedig pont úgy nyelik el a felsőtestet érő ütést, mint ahogy a Citroën C4 Cactus oldalán az Airbump a bevásárlókocsik ütéseit.

A koponya vastag, rugalmas, nagy és erős, az orr tömpe, a lábak viszont vékonyak, a lábfej pedig patára emlékeztet. Grahamet Viktória állam könyvtárában állították ki, de online is meg lehet nézni.