Bajorország beperli a Volkswagent a dízelbotrány miatt

Volkswagen, gyár, autó, kocsi,
Employees of German car maker Volkswagen check a car at an assembly line of the VW plant in Wolfsburg, central Germany, on October 21, 2015. Volkswagen shook Germany's powerful automobile industry with revelations in September 2015 that it had fitted 11 million of its diesel vehicles with software designed to cheat official pollution tests. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN / AFP / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Bajorország kártérítési pert indít a Volkswagen ellen, a délnémet tartomány rossz néven vette az árfolyamveszteséget.
Vágólapra másolva!

Markus Söder pénzügyminiszter szerint a Bajor Szabadállam azért a részvényárfolyam-veszteségért követel kártérítést az alsó-szászországi székhelyű nagyvállalattól, amelyet a bajor nyugdíjalap szenvedett el a Volkswagen tavaly kipattant dízelbotránya miatt.

A bajor nyugdíjalap 2015 szeptemberében mintegy 58 ezer Volkswagen-részvényt tartott a portfoliójában. A botrány miatti árfolyamveszteséget 700 ezer euróra (218 millió forint) becsülik a bajorok, és most ennek a megtérítését követelik az autógyártól.

Bajorország szeptemberben az alsó-szászországi Braunschweigben, a tartományi bíróságon fogja benyújtani a kártérítési keresetet. Hasonló indoklással kártérítési követeléssel készül föllépni a VW ellen többek között az NBIM norvég állami pénzalap és a New York-i közalkalmazottak nyugdíjpénztára.

A dízelbotrány miatt a Volkswagen ellen különféle indoklással Németországban és szerte a világon indított kártérítési perekben összesen több milliárd eurót követelnek a német autógyártól.