Újabb botrány, betiltották nyolcvan VW-modell árusítását

-
(FILES) This picture taken on September 28, 2015 shows a model and logo of German car maker Volkswagen (VW) are seen at the entrance to a VW branch in Duesseldorf, western Germany. Michael Horn, president and chief executive of Volkswagen Group of America, apologized to Congress and said the company takes "full responsibility" for the emissions cheating scandal, according to testimony released on October 8, 2015. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ.
Vágólapra másolva!
A dél-koreai kormány visszavonta kedden a Volkswagen-konszern nyolcvan modelljének típusengedélyét.
Vágólapra másolva!

Emellett 14,3 millió eurónak (4,4 milliárd forint) megfelelő összegű pénzbírságot szabott ki a német autógyártóra a valótlanul feltüntetett üzemi paraméterek miatt.

A típusengedély visszavonása után a Volkswagen, az Audi és a Bentley nem értékesítheti érintett modelljeit Dél-Koreában mindaddig, amíg a hatóságok újra el nem végzik a szükséges vizsgálatokat, méréseket. Általában három hónapig tart egy típusengedély kiadása, de a Volkswagen esetében ez tovább tarthat, mivel a szöuli kormány hosszú és alapos ellenőrzést ígért.

Több tucat Volkswagent kell újratesztelni Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A típusengedély visszavonása a Volkswagen-konszern által 2007 óta Dél-Koreában értékesített gépkocsik 68 százalékát, 209 ezer járművet érint. A használt autók tulajdonosait azonban semmiben nem korlátozza a kormány döntése, ugyanúgy használhatják vagy értékesíthetik járművüket, mint eddig.

A dél-koreai kormány döntése erősen lefékezheti a legnagyobb európai autógyártó ázsiai eladásait. A Volkswagen helyi leányvállalata több mint megháromszorozta eladásait a károsanyagkibocsátási-botrány tavalyi kirobbanását megelőző öt évben.

A Volkswagen jelezte, hogy túlzottnak tartja a dél-koreai kormány intézkedéseit, és kész bíróság elé vinni az ügyet.

Dél-Korea a világ 11. legnagyobb autópiaca, amelyen a hazai szereplők, a Hyundai és a Kia a legjelentősebbek, a Volkswagen-csoport részesedése viszonylag kicsi. A Volkswagen az idei első fél évben 33 százalékkal kevesebb autót, 12 463 járművet értékesített saját márkáiból.