A bejáraton hatalmas acél- és alumíniumtekercsek érkeznek, a kijáraton pedig kész autók távoznak: nagyon leegyszerűsítve így írható le egy autógyár működése. De minek egyszerűsíteni, amikor az üzemben olyan sok érdekes munkafolyamat végén lesz kész autó? Videósorozatunk második részében bepillantunk a győri Audi-gyár fényezőüzemének kulisszái mögé.

Lassan 23 éve annak, hogy a Rába sokáig tervezett, de végül használaton kívüli csarnokában megkezdődött az Audi-motorok gyártása, azóta pedig a Skodától a Lamborghiniig a VW-konszern megannyi autójában győri szív dobog.

Ritka az élénk szín, az Audi-vásárlók inkább a fehéret, a feketét, és a szürke árnyalatokat kérikForrás: Audi Hungária

A hazai járműipar szempontjából másik legfontosabb mérföldkőhöz 1998-ban érkezünk, amikor megkezdődött a gömbölyded TT sportkocsik összeszerelése. Ahogy teltek az évek, úgy lett egyre nagyobb a helyben vagy magyar beszállítóknál készülő alkatrészek aránya,mára pedig az TT és A3 Limousine, Cabrio modelleknél az autógyártás teljes folyamata az Audi Hungáriánál valósul meg, innen exportálják őket a világ minden tájára.

11 medencében mártóznak meg a nyers karosszériákForrás: Audi Hungária

Hogyan készül? - videósorozatunk első autós adásában bemutattuk a gigantikus présgépek munkáját, a hegesztőrobotok különleges mozgását és a karosszériagyár többi érdekességét, a folyamatok közt pedig a helyi mérnökök segítenek eligazodni.

A fent látható második részben a fényezés folyamatát vesézzük ki. Tudja, hogy miért dolgozik közel 500 ember a fényezőüzemben, amikor a munka 85 százalékát gépek végzik? És azt, hogy mennyivel lesz nehezebb egy karosszéria a festés után, vagy hogy a festéknek mekkora része megy kárba?

Árgus szemek keresik az esetleges fényezési hibákat a LED-ekkel megvilágított alagútbanForrás: Audi Hungária

A videóból mindez kiderül, és még az is, hogy mi tudja jó kedvre deríteni a lakkozóüzem dolgozóit. Nézze velünk a Made in Hungary típustáblás kocsik születését!