Minden második magyar autós bevallja, hogy gyorshajtó

figyelemelterelés vezetés autó
Businessman talking on cell phone while driving
Vágólapra másolva!
Tízből nyolc járművezető több dologgal foglalkozik egyszerre vezetés közben. A mutató egy kicsit javult 2014-hez képest, a magyarok rendszeres gyorshajtók.
Vágólapra másolva!

A LeasePlan Mobility Monitor globális felmérés szerint, amelyet a cég 2015-ben végzett négyezer járművezető részvételével 17 országban, a vezetők 81 százaléka több dologgal is foglalkozik vezetés közben.

Az eredmény enyhe javulást mutat a 2014-ben, hasonló témakörben végzett felméréshez képest, ahol a járművezetők 84 százaléka foglalkozott mással is az út helyett. A leggyakoribb vezetés közbeni tevékenység a telefonálás (69% 2015-ben, 73% 2014-ben), italfogyasztás (36% 2015-ben, 42% 2014-ben), és evés (32% 2015-ben, 37% 2014-ben).

A legfrissebb felmérés szerint a járművezetők 17 százaléka állítja, hogy üzenetet, sms-t ír a volánnál (20% 2014-ben), míg 8 százalékuk közösségi médiát használ (9% 2014-ben).
Az X (1965 és 1981 között születettek) és Y (1982 és 1999 között születettek) generáció a baby-boomerekhez (1946 és 1964 között születettek) képest többször osztja meg figyelmét vezetés közben.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

A felmérés arra is rákérdezett, hogy a járművezetők találkoznak-e agresszív viselkedéssel az utakon. A legtöbb válaszadó szerint előfordult, hogy ledudálták őket, bevágtak eléjük, hátulról túl közel mentek hozzájuk, nagy sebességgel előzték meg őket, és agresszíven mutogattak feléjük. A szóbeli agresszió is növekedést mutat.

Feltűnően sokan, minden háromból két válaszadó (60%) tapasztalt gyorshajtást más vezetők részéről, ugyanakkor a válaszadók fele maga is gyorsan hajt. A felmérés rámutat a három generáció által közösen zavarónak tartott tényezőkre: a baby-boomerek, az X és Y generáció is a hátsó követési távolság be nem tartását tartja a legzavaróbbnak, melyet a túl lassú vezetés és a hirtelen bevágás követ.

Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

A felmérés szerint majdnem minden, azaz négyből három járművezető (71%) gyorshajtott már. Ezek közül a legtöbb járművezető rendszeresen gyorsan vezet. Bevallásuk szerint csak az autópályán hajtanak gyorsan, az alsóbb rendű utakon nem (36%), míg négyből egy válaszadó csak akkor hajt gyorsan, amikor csendes a forgalom körülötte, míg a járművezetők 21 százaléka csak akkor vezet túl gyorsan, amikor siet valahová.

Az ausztrál és görög járművezetők vezetnek a legkevésbé gyorsan, míg a dán és belga sofőrök hajlamosak a leggyakrabban a gyorshatásra. A magyar járművezetők 47 százaléka válaszolta, hogy gyorsan hajt, amikor siet.