Magyar gyártású tűzoltóautókat adtak át Budapesten

2016.09.15. 12:55

Új, magyar gyártású tűzoltóautókat és egyéb eszközöket adtak át csütörtökön Budapesten. A fejlesztés összértéke több mint kétmilliárd forint.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára negyven új eszközt és négy felújított gépjárművet adott át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF), tizennégy megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, valamint négy önkéntes tűzoltó egyesületnek. Az eszközök összértéke megközelíti a 2,3 milliárd forintot.

Az új eszközök között tizenöt gépjárműfecskendő van, ezeket a járműveket tűzoltási és műszaki mentési feladatok elvégzésénél is jól lehet alkalmazni. Egy autó négyezer liter vizet tud szállítani, ára 132,5 millió forint. A tizenöt gépjárműfecskendőt magyar munkaerő alkalmazásával gyártották, a prototípust 2014-ben mutatták be.

Fotó: Origo

Hosszabb távon 108 ilyen gépjárműfecskendőt szereznek be 14,5 milliárd forint értékben. A negyven új eszköz között egy konténerszállító gépjármű, egy konténerszállító pótkocsi, valamint hat árvízvédelmi konténer is található, ezek mobilgátak és egyéb árvízvédelmi eszközök szállítására és tárolására alkalmasak, értékük összesen több mint 130 millió forint.

A negyven új eszközön kívül Kontrát Károly négy felújított gépjárműfecskendőt is átadott, ezeket a mórahalmi, a kőteleki, a hosszúperesztegi, valamint a nagykállói önkéntes tűzoltó egyesület kapta. Az 1993-94-ben gyártott járművek teljes tűzoltástechnikai rendszerét modernizálták, a felújításra 34 millió forintot fordítottak.

Forrás: MTI

Az OKF középtávú stratégiai tervei közül az egyik legfontosabb a katasztrófavédelem eszköz- és járműállományának megújítása. A munka 2012-ben kezdődött, és várhatóan 2022-ig tart. Az elavult járműveket újakra cserélik, így néhány év múlva már egységes lesz a járműpark, és csökken az átlagéletkora is, amely jelenleg tizenhárom év.

Az új Rába tűzoltóautókat ebben a cikkünkben mutattuk be.

KAPCSOLÓDÓ CIKK