Megvan, hol a legkönnyebb jogosítványt szerezni

jogsi
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint Mexikóban és Indiában a legkönnyebb vezetői engedélyt szerezni, mert nincs is semmilyen vizsga. Japán, Finnország és Dánia a legszigorúbb.
Vágólapra másolva!

Mexikóban mindenki megkapja a jogosítványt, aki vezetni akar: az országban nincs semmilyen vizsga vagy teszt, csak ki kell váltani az engedélyt. A forgalomban úgy, ahogy megtanul vezetni mindenki, de a KRESZ-ről valószínűleg nem sokat tudnak a helyiek.

Indiában alapvetően létezik egy alapvizsga, de aki fizet 500-1000 rúpiát (2-4000 forint), mentesül ennek letétele alól. Aki a vizsgát választja, annak bizonyítania kell, hogy tud egyenesen menni, ezen felül egy bal kanyart és egy megállást kell bemutatni.

Pakisztán sem nehezíti meg a vizsgázók dolgát: nyolcvan százalék elsőre átmegy a könnyű, bóják közötti kocsikázásból álló teszten

A skála másik végén Japán található, ahol nemcsak elméleti és gyakorlati vizsga van, de még látás- és hallásvizsgálatot is végeznek, sőt az általános egészségi állapotot is felmérik. A gyakorlati teszten megkövetelhetik a vizsgázótól, hogy tolasson végig egy S alakú kanyaron.

Dániában is bele lehet nyúlni a tutiba tolatva szlalomozással, míg Finnországban rántópadra küldhetik a vizsgázókat rázós téli helyzeteket szimulálva, illetve sötétben is bizonyítani kell.

Leghamarabb az Egyesült Államokban lehet jogosítványt szerezni, államtól függően már 14 éves korban van rá lehetőség.