Luxusban éltek a Nyíregyházán lekapcsolt csaló autónepperek

Vágólapra másolva!
Külföldről behozott autókkal csaló négy kereskedő bukott le Nyíregyházán, a gyanú szerint 25 millió forintos kárt okoztak az államnak és a tőlük vásárlóknak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának közleménye szerint a gyanúsítottak egy szlovák cégen keresztül német autókat hoztak be Magyarországra, és azokat visszatekert kilométerórával, az általános forgalmi adó elcsalásával, meghamisított dokumentumokkal a piaci ár alatt kínálták.

A négytagú társaság a hivatalos dokumentumok szerint nettó áron vásárolta a járműveket, amelyeket fiktív adásvételi szerződéssel adtak tovább úgy, mintha azokat a vevők személyesen vették volna Szlovákiában.

Az autók áfamentes behozásával több mint 11 millió forintnyi kárt okoztak a költségvetésnek, és további négymillió forint jogtalan árelőnyhöz jutottak azzal, hogy a kedvezőbb mértékű regisztrációs adóért a német forgalmi engedélyeket és a környezetvédelmi osztályba sorolást igazoló iratokat meghamisították.

Kilencmillió forint kárt okoztak a vevőknek is, visszatekerték ugyanis az autók kilométeróráját, így a járműveket keveset futott, rendszeresen karbantartott, megkímélt állapotú kocsikként adták el.

A közlemény szerint a "luxusban élő elkövetőknél" a pénzügyi nyomozók házkutatást tartottak, ellenük bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás, valamint gépjármű kilométer-számláló műszere által jelzett értékek meghamisítása miatt indítottak eljárást.