Nyolc hónappal a botrány kirobbanása után egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét.

Kedden egy szövetségi bíró 14,7 milliárd dollár (4164 milliárd forint) kártérítést állapított meg. Charles Breyer szerint "korrekt, megfelelő és ésszerű" a Volkswagen által fizetendő kártérítési összeg.

A német cégnek ebből azokat a vásárlókat kell kártalanítania, akiket becsapott, mert olyan szoftvert szerelt az autókba, amelyek meghamisították a gépjárművek károsanyag-kibocsátását.

A Volkswagen elismerte a csalást. Nyáron előzetes megállapodás született arról, hogy visszavásárolja, vagy megjavítja a hibás autókat, kártérítést fizet a becsapott vevőknek és további 27 milliárd dollárt befizet az amerikai környezetvédelmi hatóságnak is.

Forrás: Volkswagen

Az első amerikai kommentárok felhívják a figyelmet arra, hogy az autóipar történetében ez a valaha volt legnagyobb civil kártérítési megállapodás.

A Volkswagen szóvivője az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) közölte: az egyezmény értelmében a károsultaknak tíz napon belül meg kell kapniuk az összeget, illetve meg kell kezdeni az autók visszavételét azoktól, akik ezt kérik. Az első tranzakciókra november közepén kerül sor.

Az autótulajdonosok 2018. szeptember 1-ig jelezhetik kárigényüket.