Istvántelki út: Újpest polgármestere lámpás kereszteződést szeretne

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban sokat tárgyalt téma volt a közösségi médiában és a sajtóban, hogy komolyan büntetik azokat az autósokat, akik az Istvántelki útról jobbra kanyarodva felhajtanak az Árpád úti felüljáróra. A közlekedési táblák és útburkolati jelek ezt egyértelműen tiltják, ennek ellenére Wintermantel Zsolt újpesti polgármester a Budapesti Közlekedési Központhoz fordult, hogy jelzőlámpákat telepítsenek a kereszteződésbe.
Vágólapra másolva!

Sokan panaszkodtak a közösségi oldalakon, hogy 50 ezer forintos bírságra számíthat az az autós, aki az újpesti Istvántelki útról jobbra fordulva felhajt az Árpád úti felüljáróra. Azt a facebookon megosztot bejegyzésben is elismeri az egyik megbüntetett autós, hogy a büntetés jogos.

A kerület honlapján azt is részletesen elmagyarázzák, hogy miért. A kereszteződés előtt ugyanis a kötelező haladási irányt jelző tábla egyértelműen csak a jobbra kanyarodást teszi lehetővé a kereszteződésben, ám

aki a felüljáróra felhajtva kanyarodik jobbra, az a kereszteződésben egyenesen megy,

és csak a második lehetőségnél kanyarodik be. Ráadásul a felüljáró tövében forgalomtól elzárt területet jelző felfestés is van, és a legtöbb autós ezen áthajtva megy fel a felüljáróra, ami szintén szabálytalan (ez önmagában 10 ezer forintos büntetést ér). Aki ezen nem hajt át, annak elvileg balra indexelve kellene besorolnia az Árpád útra, vagyis egyértelműen nem jobbra hajt, ahogy azt a kötelező haladási irányt jelző tábla előírja. A Kresz szerint

csak akkor lehetne szabályosan felhajtani a felüljáróra, ha ez a tábla egyenesen és jobbra mutatna.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere szerint azonban a kereszteződés így rendkívül veszélyes, ezért levelet írt Almássy Kornélnak, a BKK Közút Zrt. vezérigazgatójának.

A polgármester azt kéri, hogy a lehető leghamarabb alakítsanak ki jelzőlámpás csomópontot a kereszteződésben,

és akkor biztonságosan lehetne a felüljáróra is felhajtani. A felüljáróra egyébként most is fel lehet kanyarodni szabályosan a Shop Stop tömbjének másik oldalán, az Istvántelki úttal párhuzamos Geduly utcáról, ahol jelzőlámpa segíti a kikanyarodást.