Az eddigi másfél millió helyett az idén akár ötmillió forintot is behajthat a biztosító azon az autóson, aki alkohol vagy kábítószer hatása alatt okoz nagy anyagi kárral járó balesetet.

A CLB független biztosítási alkusz a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) idei változásaival kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy az extrém nagy dologi károknál csökkent a kártérítési limit. Ez azt jelenti, hogy ebben a kategóriában kevesebbet fizetnek a kgfb-re a biztosítók, a személyi sérülések után adható kártérítést viszont kissé megemelték.

A törvényi módosításban újdonság, hogy a fedezetlenségi díjat – amikor az autós bármilyen okból nem fizeti a kötelezőjét – ettől az évtől már csak öt évre visszamenőleg szedhetik be a biztosítók a korábbi korlátlan időtartam helyett.

Németh Péter, a CLB kommunikációs igazgatója szerint elképzelhető, hogy az időkorlát miatt még több társaság fogja bírósági úton behajtani ezeket a kintlévőségeit, ezért érdemes mindenkinek átnéznie, rendszeresen befizette-e a kötelezőt.