Bevezethetik az egy útra szóló autópálya-matricát

autópályadíj
Tájékoztató tábla az útdíjköteles M30-as autópályán.
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megfontolná, hogy a személyautókra is kiterjessze a megtett úttal arányos autópályadíj rendszerét, amivel sokat lehetne spórolni a heti matricához képest. Egyetlen feltétele van a tervezésnek: sokan kérjék ezt a lehetőséget. A kezdeményezés logikus formája lenne egy aláírásgyűjtés, de azt sem indíthatja el akárki. 
Vágólapra másolva!

Ma kétféle lehetőség közül választhat, aki csak alkalmanként hajt fel a díjköteles magyar autópályákra: vásárol egy heti országos jogosultságot 2950 forintért, vagy ha valamivel gyakrabban használ bizonyos útvonalat, vehet éves megyei matricá(ka)t. Így sem igazán olcsó egy-egy hétvégi kiruccanás, a nyári szezon négynapos "Balatonra járós" matricáját már régen eltörölték.

Forrás: MTI/Németh György

Mindez azonban megváltozhat a Napi.hu információi szerint: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

megfontolná, hogy bevezesse a használattal arányos sztrádadíj rendszerét,

jó eséllyel hasonló formában, mint a 7,5 tonna feletti teherautók e-útdíja. Ez online megvásárolható alkalmi viszonylati jegyet, vagy rendszeres használathoz kocsiba szerelt GPS-es fedélzeti egységet jelent.

Tényleg sokan akarnák?

A szaktárca még nem foglalkozott az esetleges bevezetés anyagi vonzataival, a javaslatot akkor venné fontolóra, ha tömeges igény mutatkozna rá az autósok részéről. Meghatározott fórumon lehetne tömegesen jelezni – valószínűleg aláírásgyűjtés formájában – az igényt, erre szóba jöhet például a Magyar Autóklub és az Autós Nagykoalíció, vagy akár a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. is.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Napi.hu kérdésre Ekés András, a közlekedéstervezéssel foglalkozó Mobilissimus vezetője elmondta, hogy indokolt lenne legalább átmeneti időre a hagyományos matricarendszer fenntartása is, hogy a sztrádán rendszeresen sokat autózóknál ne emelkedjenek túl magasra a költségek.

Elképzelhető lenne egy speciális átmeneti díjtípus is,

aminél bizonyos számú autópályázás napjait maga a használó osztaná fel meghatározott időtartamon belül, mint például egy uszodabérletnél – javasolja Ekés.

Ebben a cikkben bővebben olvashat a magyar autópályás díjfizetés húszéves történetéről, beleértve az M5-ösön használt régi, fizetőkapus rendszert is.