A BRFK nem is számolja, hány autóst büntetett meg a szmogriadó alatt

2017.01.26. 16:21

Hétfő reggel hat óra óta szmogriadó van Budapesten, a forgalomkorlátozások összesen 169 ezer autót érintenek a városban. A rendőrség nem vezet statisztikát arról, hogy hány autóst büntettek meg a közlekedési tilalom semmibe vétele miatt.

A fővárosi légszennyezettség miatt hétfő reggel 6 órától rendeltek el közlekedési korlátozást Budapest közigazgatási területén. Ennek értelmében tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Az MTI megkeresésére a Belügyminisztérium csütörtökön közölte: Budapesten a forgalomban lévő személygépkocsik száma 612 870, ésa január 24-i adatok szerint ebből 169 170-et érint a közlekedési korlátozás.

A BM tájékoztatása szerint Magyarországon 3 322 479 személygépkocsi van forgalomban, ebből 1 222 913 személyautónak olyan a környezetvédelmi besorolása, hogy nem közlekedhet szmogriadó esetén.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Origo kíváncsi lett volna arra, hogy hány autóst büntetett meg eddig a rendőrség a szmogriadó megszegése miatt, de nem kaptunk konkrét választ.

Tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében szereplő szempontok szerinti statisztikai kimutatást a rendőrség nem vezet, így azzal kapcsolatosan nyilatkozni nem tudunk" - áll a BRFK Origónak küldött válaszában. A kiszabható helyszíni bírság 15 ezer forint, míg a szabálysértési bírság (például ha lekameráznak valakit) 30 ezer forint, a korábbi, 150 ezer forintos bírságról szóló információk tévesek voltak.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy egyeztetések kezdődjenek a szmogrendeletről. Ez különösen indokoltnak tűnik annak fényében, hogy noha sok gépjárművet érint a tilalom, 50 köbcenti felett motorozni sem nagyon lehet (a forgalmik jellemzően nem tartalmaznak környezetvédelmi kódot, így nem közlekedhetnek), a füstös robogók szabadon mehetnek.

Mivel ezeknek nincs rendszámuk, nincs forgalmi engedélyük sem, így - mivel hivatalosan nem gépjárművek - szabadon szennyezhetik a levegőt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK