Csak a csalóknak segítenek az óraállásokat titkoló márkaszervizek

2017.01.27. 12:55

Több márkaszerviz is adatvédelmi okokra hivatkozva nem ad felvilágosítást az érdeklődőknek arról, hogy mennyi lehet egy kiszemelt használt autó valós óraállása. Az érvelés sántít.

A Totalcar több olvasója szerint a magyar márkaszervizek a titoktartási kötelezettséget emlegetik, amikor megtagadják az információadást a kilométeróra állásáról. Kivételek vannak, de általában sem az alvázszám birtokában, sem egy fizetős állapotfelmérés alkalmával nem mutatják meg, mit tud a rendszer az autó múltjáról.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása szerint az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. törvény szerint csak akkor minősülhetnek személyes adatnak egy autó szerviztörténeti adatai, ha azokon keresztül a korábbi tulajdonos is beazonosítható.

A hivatal szerint ez csak akkor lehetséges, ha a szerviztörténetet összekötik a tulajdonos nevével, címével, és így adják ki az érdeklődőnek - írta a NAIH a Totalcarnak.

Mivel nem életszerű, hogy bárki így kérjen felvilágosítást, a hivatal válasza alapján egyértelműnek tűnik, hogy a márkaszervizek nem sértenének jogszabályt azzal, ha segítenének a vevőjelölteknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK