Az év végén új, hazai gyártású limuzinba ül át Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Jelenleg egy Mercedes S osztályt használ, amelyet mindenhova visz magával.

Az orosz gyártású autókkal nemcsak Putyin és kísérete furikázik majd, az állami vezetők nagy részét is az új autókba ültetik. A tervek szerint idén kétszáz darab autót gyártanak le, az elnöki limuzin tesztelése már jó ideje zajlik.

Ha teheti, mindig saját, páncélozott limuzinnal érkezik az orosz elnök. Az S osztályból bármikor kapcsolatba tud lépni a vezérkarral, de az csak városi legenda, hogy lenne benne indítógomb az atomrakétákhozForrás: MTI/Kovács Tamás

A "Kortezh" projektnév alatt fejlesztett autókból összesen négy karosszériaváltozat (nagylimuzin, szedán, SUV és egyterű) készül, a teljes gyártási mennyiséget ötezer darabosra tervezik.

Az ablakok többrétegű polikarbonátból készültek, az abroncsok abszolút defektbiztosakFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az orosz elnök azon kevesek egyike, akik nem helyi autót vesznek igénybe, amikor hivatalos úton külföldön járnak, hanem viszik a sajátjukat.

Az elnöki limuzinban 5,5 literes, duplaturbós V12-es motor dolgozik. Teljesítménye 517 LE, a legnagyobb nyomaték 830 NmForrás: MTI

Az orosz elnököt szállító páncélautó pontos műszaki adatait természetesen titkolják, hogy nehezebb legyen a felkészülés egy esetleges támadás szervezőinek. Nagyjából öt tonna körül lehet a súlya, egy-egy ajtaja kb. 150 kilót nyom, ezért villanymotorok segítenek a nyitásukban. A limuzinná alakított S osztály 6,5 méter hosszú, a normál modelleknél másfél méterrel hosszabb a tengelytávolság. Hátul négyen utazhatnak, a foteleket egymással szemben helyezték el.