A Peugeot-Citroën vette meg a Hindustantól az Ambassadort

Ambassador
Vágólapra másolva!
A PSA-konszern 12 millió dollárért vásárolta meg India ikonikus autómárkáját.
Vágólapra másolva!

A Hindustan Ambassadort 1958-2014-ig gyártották az angol Morris Oxford harmadik generációja alapján, komoly változtatás nélkül. India elitjének, prominens politikusok és hírességek járműve is volt a 90-es évek gazdasági nyitásáig. A Hindustan Motors három éve azért hagyta abba a gyártását, mert egy év alatt mindössze 2214 autót értékesített belőle a 2,5 milliós indiai újautó-piacon.

Az örökifjú Hindustan Ambassador. Vélhetően csak a nevet tartják meg belőle Forrás: Hindustan Motors

Az Opel megszerzésével is kacérkodó PSA Peugeot-Citroën és a C.K. Birla Group (a Hindustan Motors anyavállalata) által hétvégén aláírt 12 millió dolláros szerződés egy éra végét jelzi. Még bizonytalan, mit tervez az Ambassadorral az indiai piacra visszatérni szándékozó francia cég, de vélhetően modern, olcsó család autót gyártatnának vele. Ezt támasztja alá, hogy a múlt hónapban aláírtak a Birlával egy megállapodást egy 107 millió dolláros befektetésről a Hindustan Tamil Nadu-i gyárában.

Érdekesség, hogy a 90-es évek egyik legjobb autórekláma az volt, amelyben egy indiai fiatalember a Hindustan Ambassadorját egy elefánt és néhány kalapács segítségével Peugeot 206-ossá formálta egy újságban látott kép alapján.