Kátyútérképen dolgozik a Ford

kátyú
Vágólapra másolva!
Európában a balesetek több mint egyharmadában játszik szerepet a rossz minőségű útfelület, ami nem csoda, mert becslések szerint 20 millió kátyút szabdalja a kontinens útjait.
Vágólapra másolva!

Ezen balesetek száma csökkenthető lenne a virtuális kátyú-térkép segítségével, amit a Ford jelentett be, és aminek tesztje még idén megkezdődik. A térkép valós időben, a jármű fedélzeti kijelzőjén mutatná meg az autósoknak, hol és mekkora kátyúkra számíthatnak.

A Ford belgiumi tesztpályáján a világ legrosszabb útjait másolták le Forrás: Ford

A Ford kátyútérképe azokra az úthibákra is figyelmeztetne, amelyek a víz miatt nem láthatatlanná váltak. A virtuális térkép már a felfedezése pillanatában meg tudna mutatni egy új kátyút, és szinte azonnal figyelmeztetné a többi autóst a veszélyre.

Már ma is több Ford típusba (Galaxy, Mondeo, S-MAX) is rendelhető Kátyúfelütés-mérsékléssel kiegészített lengéscsillapító vezérlés, amely érzékelők segítségével deríti fel az úthibákat, és a futómű áthangolásával mérsékli az autó sérülésének veszélyét. Ha a rendszer azt érzékeli, hogy az egyik kerék egy nagyobb lyukba hajtott, akkor a másodperc törtrésze alatt felpuhítja a csillapítást, hogy a lehető legkisebb ütés jusson el az utasokig, és, hogy az autó is a lehető legkisebb kárt szenvedje.

Kamerákkal és beépített modemekkel kiegészítve a fenti rendszer részletes információkat gyűjthetne a kátyúkról, és az adatokat valós időben továbbítaná egy felhőbe, ahonnan más autósok is hozzáférnének az információkhoz.