Kártérítést kap minden második magyar autós

2017.02.27. 16:06

Sok autós még mindig nem tudja, hogy kátyúkár esetén kártérítésre jogosult. Pedig az esetek nagy részében fizetnek az útkezelők.

A tervek szerint 7156 tonna speciális kátyúzó-javító anyagot dolgoznak be az úthibákba az év – kritikusnak számító – első három hónapjában a Magyar Közút Zrt. emberei 492 millió forint összköltséggel – közölte a cég a Vezess kérdésére. Tavaly egész évben 1,3 milliárdot költöttek 9973 tonna javítóanyag kátyúba dolgozására.

A Magyar Közút Zrt. nemcsak javítja az általa kezelt kb. 32 ezer kilométernyi út tengernyi hibáját, hanem törvényi kötelezettsége kártérítést fizetni a kátyúk okozta sérülések kijavítására.

Az autósok jelentős része még mindig nem tud erről, és nem él a lehetőséggel. 2016-ban mindössze 719-en fordultak a céghez "kifejezetten úthibából eredő káresemény miatt". Közülük 346 autósnak, azaz minden második bejelentőnek fizetett is a Magyar Közút.

Forrás: MTI

Kátyúkár esetén mindent azonnal dokumentálni kell, a járműben keletkezett kár okozójáról az autósnak kell bizonyítékot szolgáltatni az út kezelője felé. Településen kívül (autópályák, fő-, és mellékutak) a Magyar Közút Zrt.-hez kell eljuttatni ezt a kárbejelentő lapot, városban, községben az adott önkormányzat az illetékes.

KAPCSOLÓDÓ CIKK