Hétfő reggel hivatalosan is bejelentették, hogy a General Motors 1,3 milliárd euróért (400 milliárd forint) eladja veszteséges európai autógyártó érdekeltségeit a PSA francia konszernnek.

A megállapodás értelmében a Peugeot-t, a Citroënt és a prémiumkategóriás DS modellcsaládot gyártó PSA-csoport tulajdonába kerül az Opel és a brit testvérmárka, a Vauxhall.

A tranzakció eredményeként Európa második legnagyobb autógyártó birodalma jön létre a német Volkswagen-csoport mögött. Az új vállalat évente ötmillió autót gyárt majd, a várakozások szerint 2020-ra nyereséges lesz az Opel és a Vauxhall gyártása.

A felvásárlás hagyott maga mögött néhány kérdőjelet, nem tudni például, hogy mi lesz az Opel további európai érdekeltségeivel. A Vauxhallnál már aggódnak a munkahelyek miatt, de kérdés az is, hogy mi lesz a szentgotthárdi motorgyártó üzemmel.

A PSA korábban a német munkahelyek megtartásáért vállalt kötelezettségeket emlegette csupán.

A General Motors ugyancsak megválik európai pénzügyi érdekeltségétől, amelyet a PSA-csoport a BNP Paribas francia pénzintézettel közösen további 900 millió euróért vásárol meg.