Lehet, hogy félni fog, ha ilyen abroncsok lesznek az autóján

abroncs
Vágólapra másolva!
A Goodyear a Genfi Autószalonon bemutatta Eagle 360 Urban nevű, gömb alakú, 3D-nyomtatással készült abroncsát. Érezni, dönteni, átalakulni és kommunikálni is képes lesz majd. 
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligencia révén a Goodyear tanulmánya "agyat" kap. Az Eagle 360 Urban bionikus felületét érzékelők hálózzák be, aminek köszönhetően a koncepcióabroncs ellenőrizheti a saját állapotát, és információkat gyűjthet be a környezetéből, például az út felületéről.

A gumiabroncs szuperelasztikus polimerből készült bionikus felülete az emberi bőrhöz hasonlóan rugalmas: nyúlik és összehúzódik. A külső réteg alatt olyan erős habszerű anyag húzódik, amely a jármű rá nehezedő súlya ellenére is rugalmas marad.

E rugalmasságnak köszönhetően a gumiabroncs felszíne alatti elektromos hatásra formájukat megváltoztató, az emberi izomzathoz hasonló működtető egységek átformálják a gumiabroncs futófelületének mintázatát alkotó egyedi szekciókat, nedves útviszonyok között gödröcskéket képezve, száraz körülmények között pedig kisimítva az abroncs felületét.

Ha a gumiabroncs bionikus felülete megsérül, a futófelületbe épített érzékelők meghatározzák a defekt helyét, a gumiabroncs pedig elfordul, hogy máshol érintkezzen az úttal.