A 370 lóerős V6-os mellett egy kétliteres turbómotorral és egy 2,2 literes dízellel is meg lehet majd venni év végétől Kovács Miklós formatervező valaha készült legszebb autóját.

Kovács Miklós (balra) a Stinger agyagmodellje mellett a frankfurti dizájnstúdióbanForrás: Kia

A Kia magyar tervezője, Kovács Miklós a Genfi Autószalonon elmondta, hogy kivételes lehetőség volt számára a Stinger-projekt, mert ennyire sportos szériaautóra még sosem kapott megbízást a Kiától.

Kovács Miklós az utolsó simításokat végziForrás: Kia

A 4,83 méteres sportszedán (de nevezhetjük négyajtós kupénak, vagy fastback-nek is) az Európában nem kapható Hyundai Genesis padlólemezére épül, vagyis alaphelyzetben hátul hajt, ami az arányain is egyértelműen látszik.

Prémium négyajtós kupékra vadászik

Mindent beleadott a Kia annak érdekében, hogy az Audi A7, a BMW 6-os GranCoupé vagy a Mercedes CLS méltó ellenfele legyen a Stinger. Igazán dögös formát alkotott Kovács Miklós, a Stingerrel bátran odaállhat bárki  egy prémiumautó mellé is.

A Stinger a Genfi AutószalononForrás: Kia

A 4,83 méteres hosszúságon, és az 1,87 méteres szélességen kívül a 2,9 méteres tengelytáv is közrejátszott abban, hogy a hátsó üléseken terpeszkedni lehessen. Genfi üléspróbánk alapján a helykínálat egyértelműen veri még az Optimáét is, egyedül a fejtér nem kimagasló a forma miatt.

Formás a hátsó is. négy kipufogóval pláne. Pirosban nem jön ki a hátsó lámpa csíkszerű meghosszabbításaFotó: Gulyás Péter (Origo)

Hogy sportos legyen az üléspozíció, az első ülések 4,5 centivel mélyebben vannak, mint az Optimában, a vezető mindössze 18 centire ül az aszfalttól. Érzésre is olyan mélyen vannak, mint egy sportautóban, és az sem mindennapos, hogy az ülések oldaltartása felfújható légkamrákkal szabályozható.

Mélyen ülnek az utasok, a minőségérzet parádésForrás: Kia

A belső tér minősége Kiától még sosem látott szinten áll, még azt is könnyű szívvel bocsátja meg az ember, hogy a kerek légbeömlőket a Mercedestől lesték el. Csak a csomagtartó okoz némi csalódást, 406 liter egy ekkora autótól kevésnek számít.

Több mint 2,9 méter a tengelytáv, 4,83 méter a hosszFotó: Gulyás Péter (Origo)

Sosem gyártott még ilyen gyors autót a Kia

Európában három motorral lesz elérhető a Stinger. A 2,2 literes turbódízel 200, a kétliteres benzines turbómotor 255, a 3,3 literes, dupla turbós V6-os 370 lóerős. Minden motorhoz széria a nyolcfokozatú automata váltó, felárért összkerékhajtás vagy a hátsókerekeshez önzáró differenciálmű is lesz.

A csúcsmodell 19-es felnijei mögött pizza méretű Brembo fékek lapulnakFotó: Gulyás Péter (Origo)

Még a dízellel is megvan 7,7 másodperc alatt a százas sprint, a csúcsmotorral 5,1 másodperc is elég és a végsebesség eléri a 270 km/h-t. Nem véletlen, hogy az utóbbihoz széria a Brembo fékrendszer is.

Nem véletlen, hogy a vezetési élmény a BMW-ket idézi

Javarésze Európában zajlott a fejlesztés, a mérnökök sok időt töltöttek a Nürburgringen. A munkát a korábban a BMW M csoportjánál dolgozó Albert Biermann irányította. Szerinte a Stinger különleges, egyedi vezetési élményt nyújtó modell, amely nem a köridők lefaragására vagy az abszolút teljesítmény hajszolására, hanem inkább stílusos, de tempós utazásra alkalmas.

Head up display is van, hogy a vezetőnek ne kelljen levenni a szemét az útrólForrás: Kia

Az alapáras adaptív lengéscsillapítás olyat is tud, amit más autókban nem: képes a két tengely feszességét egymástól függetlenül állítani. Akkor kell a keményebb első, lágyabb hátsó tengely, ha csökkenteni szeretnénk a túlkormányzottságot, és növelni a stabilitást. Ha viszont az a cél, hogy az alulkormányzottság csökkenjen, és az agilitás javuljon, pont fordított beállításra van szükség.

Kár, hogy a keret nélküli ablakokat nem vállalták beFotó: Gulyás Péter (Origo)

A Kia Stinger 2017 utolsó negyedévétől, vagy 2018 elejétől lesz megvásárolható Magyarországon, az áráról még nincs információ, de csodálkoznánk, ha nem nyolc számjegyű lenne.