Visszajárhat az 50 ezres bírság a megbüntetett autósoknak

Vágólapra másolva!
Ha a közterület-felügyeletek által használt kamerák valóban nem felelnek meg a hatályos előírásoknak, visszakérhetik az 50 ezer forintokat az eddig megbírságolt autósok.
Vágólapra másolva!

Dr. Vágány Tamás, a DAS jogvédelmi biztosító csoportvezető jogtanácsosa az Országos Rendőr-főkapitányság hét eleji közleményére alapozta állásfoglalását – írta a Totalcar.

A közleményben a rendőrség nem feltételezi, hanem állítja, hogy

a térfigyelő kamerák nem felelnek meg annak a rendeletnek,

amely pontosan előírja, hogy kizárólag hatóságilag hitelesített és zárt rendszerben működő ellenőrző berendezéssel készült felvételek alapján lehet megbírságolni a szabálytalankodó autósokat.

Hol a kamera?

Azzal kapcsolatban, hogy az óbudai közterület-felügyelet igazgatója, Böjtös Zoltán közleményében tudatta, a főpolgármester állításával ellentétben a közterület-felügyelet nem egy II. kerületi templom falára szerelt fel "kandi kamerát", hanem egy közlekedési jelzőlámpa oszlopára a templom előtt, Tarlós István azt mondta: valóban nem a templom falán, hanem a főváros oszlopán van a kamera, és az a különbség, hogy nem a templomtól, hanem a fővárostól nem kaptak tulajdonosi hozzájárulást. A Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében a főpolgármester feleségét is megbüntették februárban.

A megkérdezett jogász szerint ez több dolgot is jelent. Egyrészt, ha a kerületek térfigyelő kamerái valóban nem felelnek meg a 18/2008. (IV. 30.) GKM rendeletnek, akkor az érintett önkormányzatok (bárhol az országban) nem csupán nem folytathatják az eddigi ellenőrzési és bírságolási gyakorlatot, de azok az autósok, akiknek ügyében kevesebb mint fél éve emelkedett jogerőre a közterület-felügyelet 50 ezer forintot érő döntése,

újrafelvételi eljárást kezdeményezhetnek.

Erre a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény 112. paragrafusának első bekezdése ad lehetőséget. De van még egy határidő, amit a megbüntetett autósoknak figyelembe kell venniük, mielőtt döntenek. Miután az érintettek tudomást szereztek arról, hogy nem hitelesített kamerákkal készült felvételek alapján büntették meg őket, tizenöt napjuk van benyújtani az új eljárásra vonatkozó kérelmüket.

Ez a több mint két hét akkor kezdődik, amikor az autósok egyedi adatigénylése után a kerületek kiadják a kamerák hitelesítési dokumentumainak másolatait, vagy megírják, hogy nem rendelkeznek vele.

A fentiek alapján több ezren kaphatják vissza a pénzüket.