Milliókat bukhat, aki ittasan autóbalesetet okoz

baleset karambol autó ütközés autóbaleset
Vágólapra másolva!
Drága mulatság lehet a locsolás annak, aki elfogad egy pohár bort vagy kupica pálinkát, és karambolba keveredik – még akkor is, ha nem történik sérülés vagy még nagyobb baj. Azon túl ugyanis, hogy a rendőrség bevonja a jogosítványt, megtagadhatja a biztosító a kifizetést.
Vágólapra másolva!

A húsvéti ünnepek alkalmával sokan hajlamosak lazábban kezelni a zéró tolerancia szabályát. Pedig az ittas vezetés sokszoros kockázat: a sofőr veszélyt jelent a forgalomban részt vevőkre, de emellett az alkoholos befolyásoltság idején okozott baleset kártérítési összegét is meg kell fizetnie – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Forrás: 123RF

Az alkoholfogyasztás mellett történt balesetokozás, még egy kisebb koccanás esetén is, az ittas sofőr súlyos százezer forintjaiba kerülhet, egy komoly karambol kárköltsége pedig milliós. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény értelmében a biztosítók visszakövetelhetik – regresszálhatják – a kártérítés összegét 5 millió forintig, ha a vezető alkoholos befolyásoltság alatt vagy "a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt" állapotban okoz balesetet.

Forrás: Police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly 16 506 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, ami 1,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ebből az ittas vezetők 1574 személyi sérüléssel járó balesetet okoztak, vagyis közel minden tizediket.

Forrás: Police.hu

Országos szinten ugyan 0,2 százalékkal csökkent az ittas sofőrök okozta balesetek száma, ugyanakkor egyes régiókban kiugró emelkedés látszik. Budapesten 2015–2016-ban 18,2 százalékkal növekedett a balesetek száma, és kiugróan magas emelkedés mutatkozott Nógrád megyében, ahol 25 százalékkal, illetve Zala megyében, ahol 26,1 százalékkal okoztak több balesetet az ittas vezetők, mint egy évvel korábban.