Így nyomoznak a legpofátlanabb magyar sztrádás bliccelő után

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. intézkedési lehetőségei korlátozottak, ezért nem sikerült még behajtani a nemrégiben híressé vált, rekorder bliccelő tartozását. De már nyomon van a cég.
Vágólapra másolva!

Az Origón nemrég jelent meg az a hír, amely szerint a legtöbb autópálya-bírságos csekket egy Budapest agglomerációjában élő külföldi autós kapta 2016-ban:

365 nap alatt mintegy 287-et.

A cikk megjelenése után jelentkezett egy olvasónk, aki szerint a leírás pontosan illik egy környékén parkoló Audira.

Az információval megkerestük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t.

– írta válaszlevelében Török Szabolcs, a NÚSZ kommunikációs vezetője.

"Többet sajnos nem is árulhatunk el, a rendszámot sem adhatjuk meg, mert adatvédelmi megfontolásokból és a személyiségi jogok védelme érdekében ezt csak az érintett hozzájárulása esetén tehetnénk meg."

Török szerint

az intézkedési lehetőségeket illetően nehéz helyzetben van a cég.

"A NÚSZ jogosulatlan úthasználat esetén a jogszabályban foglaltak alapján csak és kizárólag abban az esetben tud eljárni, ha a rendszám alapján egyértelműen megállapítható a jármű üzembentartójának személye."

Török szerint a magyar felségjelű járművek esetében a fentiek megállapítása érdekében a NÚSZ a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásából

közvetlenül igényelhet adatot,

míg külföldi honosságú járművek esetében az adott ország járműnyilvántartásához közvetlen hozzáférése nincsen. Az adott ország gépjármű-nyilvántartásáért felelős hatóság közvetlen jogsegély keretében történő egyedi megkeresése több száz ügyben ugyanakkor a pótdíjak sikeres érvényesítését jelentős mértékben megnehezítené.

A fentiekre tekintettel a NÚSZ a külföldi felségjelű, a magyarországi díjköteles utakat megfelelő e-matrica nélkül igénybe vevő járművek üzembentartójának megállapítására és az ismertté válást követően a pótdíjak kiküldésére

külföldi partnerirodákat vesz igénybe.

Ezek az irodák ugyanis rendelkeznek az adott ország nyilvántartásához való közvetlen hozzáféréssel, ismerik és megfelelően alkalmazzák a helyi jogszabályokat, valamint mindenben megfelelnek a vonatkozó előírásoknak.

Jelenleg 23 ország esetében van lehetőség pótdíjas eljárások lefolytatására.

"A konkrét ügyben szintén a fentiek szerint járt el a NÚSZ, ugyanakkor az illetékes partneriroda behajtása nem vezetett eredményre" – írta Török.

Társaságunk a megkeresésünkre kapott hivatalos válasz birtokában tudja majd megtenni a szükséges intézkedéseket, amely adott esetben

akár büntetőjogi eljárás kezdeményezését is magában foglalhatja."