Rémisztő, hogy milyen gumikkal járnak a magyar autósok

Vágólapra másolva!
Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakmai támogatásával az idén is elvégezték a hazai autósok nyárigumi-használatára vonatkozó, véletlen mintavételen alapuló vizsgálatát.
Vágólapra másolva!

A felmérés során kiderült, hogy az autósok továbbra is

veszélyesen magas arányban hagyják fenn használt téli gumijukat nyáron is az autójukon.

Az előző évek során is alkalmazott módszer alapján a felmérést négy Budapest környéki bevásárlóközpont, valamint egy fővárosi lakótelep parkolójában, több mint 200, véletlenszerűen kiválasztott autón végezték el. Az így szerzett adatok szerint a meleg idő ellenére az autósok nem kevesebb, mint 26 százaléka használ továbbra is téli gumit, további 7 százalékuk pedig négyévszakos abroncsot alkalmaz.

A felmérés kedvező fejleményekre is fényt derített. A szemlézett gumiknak idén 63 százaléka volt 5 évnél fiatalabb, szemben a tavalyi 56 százalékos értékkel. A prémium márkák aránya eközben 52-ről 66 százalékra emelkedett. Az átlagos profilmélység 5,4 milliméter volt, ami jóval az előírt 1,6, illetve a szakértők által minimálisan javasolt 3 milliméter felett van.

Területenként ezúttal is jelentősek voltak az eltérések. Egy budapesti lakótelep parkolójában például az autók közel 40 százalékán volt téli gumi (itt ráadásul a gumik csaknem fele 5 évnél öregebb volt), miközben Budaörsön a téli gumi aránya mindössze 16 százalék volt.