Fontos változás az autós műszaki vizsgáknál

műszaki vizsga műszer mérés gépjármű vizsgáztatás
Budapest, 2007. május 18. Festékvastagságot mérnek egy autó alvázszámánál a Magyar Autóklub Boldizsár utcai telephelyén. Naponta száz autót tudnak levizsgáztatni az új gépjármű műszaki vizsgáztatási renddel, amely május elején lépett életbe. A technológia ezentúl kiterjed a jármű gyári azonosító jeleinek ellenőrzésére, valamint mindezek adattartalmának a járműnyilvántartás adataival való összevetésére is. Az integrált vizsgálatra csak akkor kerül sor, ha a jármű és a személyi adatok között ellentmondás van. A mintegy 3,3 millió darabos gépjárműpark 10-20 százalékát érintheti az integrált vizsgálat, amely 12-15 perccel hosszabbítja meg a műszaki vizsga félórás átlagos idejét. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
Az autószervizekben működő műszaki vizsgálóállomás csak a szerviz telephelyén és csak a közlekedési hatóság által kiadott engedély, valamint sikeres auditálás után működhet.
Vágólapra másolva!

Az auditálás két évig hatályos. Az erről szóló és jövő év május 20-án hatályba lépő kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg - írta a Napi.hu.

A vizsgaállomás létesítése kérelemre indul, arról a telephely szerint illetékes közlekedési hatóság dönt. A közlekedési hatóság az engedélyezési eljárás során - a kérelmező szervezetnek a kérelemben megjelölt telephelyén - helyszíni szemlét és auditot tart.

Forrás: MTI/Balaton József

A hatóság a bemutatott műszaki vizsgálati technológiai eljárási rend alapján határozza meg a vizsgálóállomás engedélyének a feltételeit, továbbá azt, hogy milyen kategóriájú járműveket lehet vizsgáztatni ott.

Azok a vizsgaállomások, amelyek jövő év május 20-án - hatósági szerződés alapján - működnek, automatikusan megkapják az engedélyt.