Az új Aston Martin olyan gyors lesz, mint az F1-es versenygépek

2017.07.17. 12:10

Nem véletlenül, mivel a Valyrie-t a Red Bull zsenije, Adrian Newey tervezte.

Aston Martin ValkyrieForrás: Aston Martin

David King, az Aston Marton speciális járművekért felelős részlegének vezetője nemrég elárulta a Motor1-nak adott interjújában, hogy a Red Bull Racing-gel közösen megálmodott Valkyrie fejlesztésekor nem is a legerősebb utcai autók, hanem a Forma-1-es versenyautók tempójának elérését tűzték ki célul.

Forrás: Aston Martin

A brit hipersportautót kétféle változatban fogják gyártani: az egyik részt vehet majd a közúti forgalomban, a másik viszont nem kaphat rendszámot, ezért főleg a versenypályákon bukkan majd fel. „Értő kezekben még az utcai változat is hihetetlen köridőkre lesz képes. De természetesen a pálya verzió az, amelynél a Forma-1-es autók köridejeit céloztuk meg, ami tényleg elérhető közelségbe került" – nyilatkozta King.

Forrás: Aston Martin

Elsőre hihetetlennek tűnik a cégvezető ígérete, de ha jobban belegondolunk, a Valkyrie-nek a Forma-1-es gépekkel szemben szinte alig valamilyen előírásnak kell megfelelnie, pláne a versenypályás verziónak, amely talán még fényszórókat sem fog kapni.

Forrás: Aston Martin

Egy mai F1-es autó körülbelül 680 kilogrammot nyom, és a teljesítménye 800 lóerő. Az Aston Martin Valkyrie 6,5 literes szívó V12-ese a hibrid rásegítéssel együtt több mint 1100 lóerőt fog leadni, a kocsi tömege pedig 1040 kilogramm lesz, vagyis a súly-lóerő arány nem lesz jelentősen különböző, és várhatóan számos olyan aerodinamikai trükköt is bevet rajta Adrian Newey, amit az FIA műszaki ellenőrei azonnal betiltanának a versenyautókon.

Forrás: Aston Martin

A végsebesség elérésekor a Valkyrie állítólag 1,8 tonna leszorítóerőt fog termelni, vagyis nyugodtak közlekedhetne fejjel lefelé is egy alagút tetején, akkor sem esne le. Az alapára 2,5 millió font, azaz 870 millió forint lesz, összesen 150 utcai és 25 pályaverziót gyártanak majd belőle, az első példányokat 2019 elején szállítják le az ügyfeleknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

nem a Forma-1-es versenyautók tempójának elérését tűzték ki célul.