Durva sebességkorlátozás jöhet Magyarországon

2017.09.12. 11:09

Régóta téma az Európai Unióban, hogy egyre több lakóövezetben kellene 30 km/h-ra csökkenteni a megengedett legnagyobb sebességet. Kiderültek a hazai tervek.

Idén márciusban Máltán találkoztak az Európai Unió közlekedésért felelős miniszterei, hogy a közlekedésbiztonsági mutatók további javításáról egyeztessenek. Ezzel összefüggésben adott interjút márciusban Violeta Bulc közlekedésért felelős biztos a Die Weltnek, amelyben többek között azt mondta, hogy az EU tagállamainak meg kell vizsgálniuk annak a lehetőségét, hogy a városi területeken 30 km/h-s sebességkorlátozást vezessenek be - írta a Napi.hu.

A biztos szándékosan nem a lakott terület kifejezést használta, mert nem az a cél, hogy az alig lakott falvak főútvonalain is csak 30-cal lehessen végigdöcögni.

Arra a kérdésre, hogy itthon van-e döntéshozói akarat a 30-as zónák kiterjesztésére, a válasz az, hogy igen, de ésszel. A korlátozott sebességű övezetek további alkalmazása, terjesztése közlekedésbiztonsági szempontból is támogatandó - írta a lapnak az NFM.

„A korlátozás tömeges alkalmazása azonban nagymértékben szűkítené a hálózat átbocsátó képességét, ami hosszú távon jelentős torlódásokat eredményezhetne. Ez végső soron a szabálykövetési hajlandóság visszaszorulásához vezethetne, így akár kontraproduktív intézkedés is lehet - teszik hozzá.

A hatályos hazai szabályozás is lehetőséget ad csillapított forgalmú és korlátozott sebességű övezetek kialakítására, a tapasztalatok szerint a tervezők, közútkezelők, települési önkormányzatok élnek is ezzel a megoldással. A közeljövőben tehát vélhetően újabb és újabb zónákban korlátozzák majd a sebességet 30 km/h-ra, arra azonban nem kell számítani, hogy egységes szabályozás jön, vagyis a városi sebesség egyelőre 50 km/h marad.