Szemtelen csalók vadásznak a lerobbant magyar autósokra

Vágólapra másolva!
Magyarországon a piac szabályozatlansága miatt gyakorlatilag bárki végezhet autómentést, ez azonban kockázattal jár, sőt veszélyes is lehet.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2004-ig az autómentő tevékenység szabályozott volt, ugyanolyan feltételekhez volt kötve, mint a közúti áru- vagy személyfuvarozás – mondta az InfoRádiónak a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára. Dittel Gábor hozzátette,

az uniós jogszabály azonban úgy rendelkezik, a meghibásodott jármű eltávolításához nem kell engedély.

"Bárki végezhet ilyen tevékenységet. Ezért egy úgynevezett hiénarendszer működik: kisebb, autómentőnek tűnő autók várakoznak az autópályák parkolóiban vagy az út szélén. Egy részük legálisan bejegyzett vállalkozás keretében működik, de

sokan feketén próbálkoznak"

- fogalmazott Dittel.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára kiemelte, balesetek esetén sokszor keletkezik olyan jellegű forgalmi akadály, amelyet szakszerűen kell eltávolítani. "Nem biztos, hogy minden esetben a tűzoltóságnak kellene kivonulni és az adófizetők pénzén menteni a balesetet szenvedett járművet, hanem akár egy engedélyezett és sok feltételnek megfelelő szolgáltató jármű is meg tudná ezt tenni" - vélekedett.

Az európai országok szabályozásait áttekintve

a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete jogszabály-javaslatot készített 2011-ben, de a terület a mai napig szabályozatlan.