Elindult, és küldi a figyelmeztetéseket az új tengelysúlymérő rendszer. A fuvarozók szerint gondok vannak vele, a személyautósok pedig fellélegezhetnek.

A Vezess cikke szerint májusban azt írta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy a tengelysúlymérő rendszer képes lesz minden áthaladó jármű tengelyterheléseit és össztömegét megmérni. Bármilyen túlterhelt járművel közlekedve bírság kiszabására kell számítani”.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A rendszer szeptember 19-i indulása kapcsán a lap ismét megkereste a minisztériumot néhány kérdéssel, ahonnan ezúttal azt írták: A feltételezésekkel ellentétben a tsm rendszer motorkerékpárok, személyautók, utánfutók, trélerek vagy lakókocsik üzembentartóinak nem küld bírsághatározatot.”

A rendszer segítségével egyébként egyelőre bírsághatározatokat nem, csak figyelmeztető határozatot küldenek  a szabályszegő járművek üzembentartójának. Mást nehezen is lehetne, mert a minisztérium szerint szeptember 10-ig mindössze nyolc mérőhelyet hitelesítettek, a jövő év elejére fejeződik be a munka mindenhol.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint a rendszernek vannak hiányosságai. „A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete vezetése és szakértői az elmúlt hónapokban folyamatosan figyelemmel kísérték a tsm-rendszer kiépítését, és több alkalommal egyeztettek az illetékes minisztériummal, a hatóságokkal és a jogalkotóval, kiemelt figyelmet fordítva az EU-ban egyedülálló mérési rendszer kiküszöbölendő hibáira, hiányosságaira” - áll a szervezet közleményében.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Az MKFE szervezésében a hatóságokkal közösen megtartott tesztmérések igazolták az érdekvédelmi egyesület több aggályát is, ennek köszönhetően az NFM 2017. december 31-ig elhalasztotta a rendszerben detektált szabálysértőkre az objektív ágon történő automatikus bírságkiszabást.”

A szervezet szerint a rendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdések között van az „ömlesztett áru, a folyadék- és élőállat-szállítás, az időjárási viszonyok változása, illetve az útfelület rongálódásának stb. hatása a mérési eredményekre”.