Többször elhalasztották a premierjét, de végre bemutatkozott a Tesla első elektromos nyerges vontatója. Elon Musk szerint ez az áruszállítás jövője.

Noha a Tesla egyelőre a tömegeknek szánt elektromos autójából, a Model 3-ból sem tud eleget gyártani, a cég máris bemutatta következő modelljét. Ezúttal nem az autózást, hanem az áruszállítást akarja forradalmasítani Elon Musk.

Forrás: Tesla

A Tesla azt állítja, hogy a Semi névre keresztelt vontatója 800 kilométert tud megtenni egyetlen feltöltéssel, mindezt 36 tonnás terheléssel. Egyelőre nem világos, hogy ez a rakomány súlyára vonatkozik, vagy az akkumulátorokkal együtt értendő - a telepekről egyébként sem mondtak semmit a leleplezés során.

Forrás: Tesla

Teljes terheléssel húsz másodperc alatt gyorsul 96 km/h-s tempóra a vontató, jóval gyorsabban a dízelmotoros konkurenseknél. Pótkocsi nélkül ugyanez öt másodpercig tart.

Forrás: Tesla

A kamiont összesen négy elektromotor hajtja, a gépes rész mind a négy hátsó kereke kapott egyet-egyet. Természetesen a vontató is megkapta a cég részben önvezető rendszerét, a sávtartó és az automata fék az alapfelszerelés része.

Forrás: Tesla

Musk a bemutatón azt mondta, hogy a Semi hihetetlenül megbízható lesz, a cég garanciát vállal arra, hogy az első másfél millió kilométeren nem robban le. A vadonatúj Megachargerek segítségével harminc perc alatt kap 600 kilométer megtételére elegendő energiát a vontató.

Forrás: Tesla