Belül ismerős lehet

A műszerfal nem változott, a kormányt négy irányban lehet állítaniFotó: Gulyás Péter

Jóval kevesebb az eltérés a többi i30-ashoz képest a belső térben, csak a kihúzható combtámaszos ülés és az egyedi vörös kárpitozást tudom említeni. Egyébként minden ugyanolyan, mint eddig, ami persze nem gond, mert az i30 műszerfala a formák, az anyagok és az ergonómia szempontjából is több mint rendben van.

A kihúzható combtámaszos ülések kényelmesek, a félbőr kárpitozás esztétikusFotó: Gulyás Péter

A prezentáción állandóan az érzelmekre ható dizájnról, az olasz sportkocsik által nyújtott inspirációról, a kupésan lejtős tetővonalról és a gran turismós jellegről papoltak, de meglepő módon arról mélyen hallgattak, hogy a Fastback praktikusabb is, mint a sima i30.

Hátul csak a fejtér kisebb az elvárhatónál, de ez szinte minden négyajtós kupénál így van, ez a szépség áraFotó: Gulyás Péter

Hatalmas ötödik ajtaja eleve megkönnyíti a nagyobb tárgyak bepakolását a csomagtartóba, amely a hosszabb hátsó túlnyúlás miatt 395-ről 450 literesre nőtt. Persze a kupéságnak hátrányai is vannak: a hátsó üléseken lecsökkent a fejtér (180 centi fölött már átrendezi a frizurát a tetőkárpit), és a vezetőülésből sokkal nehezebb lett kilátni hátrafelé, a 150 ezer forintos tolatókamera nélkülözhetetlenné vált.

450 literes, de elég sekély a jól pakolható csomagtartó. Alul még egy rekesszel ellátott rakodószint és egy pótkerék is van, utóbbi felára 50 ezer forintFotó: Gulyás Péter

Vezetni is jobb lett, de csak egy hajszállal

Aki azt hiszi, hogy a Fastback csak a karosszériájában tér el a normál i30-astól, az téved. Megpróbálták a vezetési élményt a formához igazítani, ezért fél centivel leültették és 15 százalékkal felkeményítették a futóművet, sőt, még a kormányszervót is áthangolták, hogy közvetlenebb legyen az ember-gép kapcsolat. Még a súlyelosztás is arányosabb lett, mivel a Fastback 70 kilóval nehezebb az ötajtósnál, ami tisztán a hátsó tengelyt terheli.

Nem csak a laposabb tető miatt lett alacsonyabb a Fastback, 15 mm-rel le is ültették a futóművetForrás: Hyundai

Érezhetően feszesebb és közvetlenebb lett, de csak annyira, hogy a kényelemből ne kelljen túl sokat feláldozni. Azért a vezetési élmény még így is messze van egy Focustól, Leontól, Mazda3-tól, a futóműhangolást végző mérnökök a biztonságra, nem pedig a visszajelzésekre, agilis mozgásra koncentráltak, ami persze a Fastback célcsoportját aligha fogja zavarni. Akinek tényleg fontos a vezetési élmény, várja meg az év végén érkező Fastback N-t, amely 275 lóerős turbómotorral, sperrdiffivel, állítható futóművel és hangosan durrogó kipufogóval tényleg izgalmasnak ígérkezik.

Ez a legelőnyösebb nézeteForrás: Hyundai

Addig meg kell elégedni az egyliteres háromhengeres, és az 1,4 literes négyhengeres turbómotorral, amik 120, illetve 140 lóerősek, az ötajtóshoz elérhető 1,4-es szívómotort a Fastback nem kapja meg. Az erősebb turbómotor 250 ezer forinttal kerül többe,ezért két másodperccel jobb gyorsulást (9 és 11) és 20 km/órával nagyobb végsebességet (190 helyett 210 km/óra) ad. Mi a gyengébbet vezettük a menetpróbán, de ebben sem csalódtunk.

A rendkívül halk egyliteres turbómotor ereje az átlagos közlekedéshez bőven elég, csak a fogyasztását sokalltukFotó: Gulyás Péter

Átlagos igényekre bőven elég az ereje, a vezetését megkönnyíti, hogy a 171 Nm-es csúcsnyomatéka már 1500-as fordulatszámnál jelentkezik. Ami nagyon tetszett, hogy még magas fordulatszámnál is halk maradt, és a három henger ellenére is simán járt, vagyis a Wartburg-hangulat elmaradt. Csak a fogyasztással nem voltunk elégedettek, a zömmel országúton mért 7,7 liternél kicsivel jobbat vártunk még úgy is, hogy néha bizony odaléptünk neki, a gyári adat egyébként 5,2 liter.

Árak, összegzés

Motortól és felszereltségtől függően 150-250 ezer forinttal kerül többe a Fastback karosszéria a normál ötajtósnál, ami az egyedi formát, a nagyobb csomagtartót és a sportosabb vezethetőséget figyelembe véve bőven elfogadható felár. Már az 5,25 millió forintba kerülő alapváltozatban is van manuális klíma, vészfék-asszisztens, fáradtságfigyelő, sávtartó asszisztens, LED-es nappali fény, 16 colos könnyűfém felni, USB-csatlakozós hifi, négy elektromos ablakemelő, tempomat és automata távolsági fényszóró is. Ráadásul a Hyundai a piacon egyedülálló módon 5 év kilométer-korlátozás nélküli garanciát ad az autóira.

Nem vészes a felára, és szinte csak előnye van a normál i30-hoz képestFotó: Gulyás Péter

Azoknak való a Fastback, akik normál alsó-középkategóriás árszínvonalon, 5-6 millió forintért az átlagosnál stílusosabb és jobban felszerelt autóra vágynak, de a praktikumról sem akarnak lemondani. Ebbe az autóba nehéz belekötni, mert egyszerre hat a szívre és az észre, bár valahogy mégis nehéz elképzelni, hogy aki egy egzotikus ferdehátúra vágyik, az pont egy Hyundai-szalont vegyen célba, mert az imázsépítés lassú folyamat. Inkább azt tudom elképzelni, hogy aki eddig az Octaviával szemezett, az már a Fastback-et is felveszi a jelöltek közé, ugyanis a két autó nagyon hasonló, például mindkettőnek nagy a csomagtartója.