Lappföldi utak, hörgő bokszermotorok és szöges gumik - Subaru téli tesztvezetés

2018.02.01. 19:27

Vajon felmenne a szánkózódombra?

Izgalmas így, egyik ülésből a másikba ülve megtapasztalni, hogy mit tesznek a generációs- és méret-különbségek. A Levorg (Legacy Revolution Touring a név eredete), bár méretre alig tér el az Impreza/XV testvérektől, mégis más élmény a hóban. Az Európában csak ebbe épített 1,6 literes, turbós bokszer nyomatéka ugyanis hosszabb áttételezést enged, mint a kétliteres, szívómotoros Imprezáé, így ezeket a pályákat simán végig lehetett csinálni egyesben.

Egy kicsi játékot enged a VDC, de ilyenkor nem a fizikával, hanem az elektronikával küzd a sofőr - mintha szimulátor lenne, igazi kocsi helyettForrás: Subaru

Viszont a korábbi padlólemezre, korábbi fedélzeti elektronikákkal készült Levorg menetsabilizálója barátságtalanabbul, kellemetlenebbül szólt bele a játékba, mint az új változat az Imprezában, így az utóbbival, ha küzdelmesen is, de egy kicsit driftelni is sikerült.

A Subaru ma már nem ad felezőt a kocsikhoz, helyette egy elektronikus X-Mode program segít a tapadásban, mely nem csak lefelé kontrolálja az ereszkedést, de felfelé is okosan osztja be a tapadást. Gyalog sem volt egyszerű felmenni azon a csúszós meredélyen, amit ezzel még egy megtermett Outback is megmászik, szóval a program tényleg tud valamit.

Lendület nélkül is simán felmászott az OutbackForrás: Bolla György

Az is kiderült, hogy bár hasmagasságban ugyanúgy 22 centit tud az XV, mint a Forester, az utóbbi magasabb kocsiszekrénye és tágasabb csomagtartója nemcsak nagyobb szállítási kapacitást, de mackósabb mozgást is jelent. És ismét megtudtuk, hogy az elektronikusan vezérelt összkerék-meghajtás, a menetstabilizátorral összedolgozva akkor is boldogul, ha egy kerék a levegőben lóg. Nem újdonság, de mindig szórakoztató kipróbálni.

Bár földúton vagy komoly hóban gyakran elég a hamagasság, a „háromkerekes” mutatványhoz elengedhetetlen az ügyes AWDForrás: Bolla György

Így mulat az igazi finn egy ralilegendával

Szerencsére a végére maradt a csemege, hiszen szép dolog az erdőjárás, de egy fagyott lapp mocsárban a driftelés és a ralizás üt igazán nagyot. Amihez viszont gyakorlat és biztos kéz kell, különösen, ha egy 300 lóerős tűzokádó sárkány tekeri alattunk a szöges abroncsokat, mind a négy keréken. Az STI ilyen szűk, kanyargós szakaszokon komoly kihívás, számtalan alkalommal kellett a hófalból kihúzni, ahogy az ilyesmivel kevésbé tapasztalt firkászok egymás után sokalltak be.

Ha csúszós a pálya, a ralin edződött STI akkor gyors igazán. És ilyenkor követeli a legnagyobb tudást is a sofőrtőlForrás: Subaru

Persze ez is tanulható, egy kis óvatossággal végig tudtam terelni a pályán esés nélkül a jószágot, némelyik kanyart sikerült szépen, lapjával venni, de más a túlélés, és más az, amikor valaki tényleg tudja, mit csinál. Egy jámbor arcú finn kötött kesztyűben autóztatva mutatta meg, milyen is a rali tempó hófalak és nyírfák között, mi meg csak kapaszkodtunk. Az Impreza GT, WRX és STI változatok 1992 óta vannak velünk, de még ma nehezen feldolgozható, hogy milyen őrületesen nagyot tud velük az értő volánművész autózni.

Tegyünk egy kísérletet 4x4-rendszer nélkül!

A csak hátul hajtó, és 100 lóerővel gyengébb BRZ-t azonban mintha nekem találták volna ki! A kicsi, könnyű sportkocsi a havon-jégen is bizonyította, hogy a tökéletesre csiszolt egyensúlyú autónál nincs szükség elektronikus segédre, hiszen mindenben támogat, jelez, érzékenyen kommunikál a sofőrrel. Beülés után mindent kikapcsolva egyből teszi ki a farát, hiába szöges a gumi, de nincs gond, pontosan érezni, mikor merre tartunk.

Sokan, sokféle panasszal éltek a BRZ-GT86 párossal kapcsolatban, pedig a japánok tudják, mit csinálnak. Minél jobban hajtod, annál jobb lesz ez a kocsiForrás: Subaru

Szoktam hátsókerék-meghajtású kocsival hóban játszani, tehát erre van „képesítésem”, de ettől még lehetne nehéz a BRZ terelgetése – nem az. Ilyen pontos, készséges, játékos autóval élmény igazán a hókocsizás, és ha nem marketingesek szerveznék ezeket a túrákat, hanem az instruktorok, akkor bizonyára csak ezt, és az STI-t vezettük volna.

Mit megadnánk ennyi hóért néhány napra

Nekünk, déli népeknek, a sima utcai autózás is kaland Lappföldön, a Mikulás otthonában (Rovaniemi az állandó lakóhelye). Bezzeg a helyiek egyszerű, többségében kétkerék-hajtású kocsikkal jártak, hiszen a 4WD / AWD valójában csak segít, a kulcs a sofőr tapasztalata. Mindenesetre varázslatos itt bármilyen kocsival az élményautózás, egy egyszerű bolti parkolóban is több hó van, mint amit ezen a télen itthon összesen láttam.

Téli gumis autó vagy (motoros)szán, ez is egyfajta benzingőzös mennyországForrás: Subaru

Azt sem csak az útikönyvek állítják, hogy jávor- és rénszarvassal könnyen összefuthatunk: utóbbiból egy szép példány egyszer csak szembejött velem valamelyik hídon. Gondolom, a befagyott tavon kényelmetlenül mély volt a hó. Mégis, e kaland legfontosabb tapasztalata az volt, hogy ha egy kicsit polgáriasodott is a Subaru, még mindig megvan az a „külön utas” hozzáállása dolgokhoz, amit megszerettünk bennük. És hogy ennek ellenére erősebbek, mint valaha, az szívet melengető a mai egyen-autós világban.

Előző
  • 1
  • 2
Következő