A Genfi Autószalonon felmatricázva állította ki az Audi az első tisztán elektromos hajtású modelljének, az E-tronnak a prototípusát.

Augusztusban mutatkozik be a szériaváltozatForrás: AUDI AG/Manuel Hollenbach

Ma még csak a Tesla Model X az egyetlen prémium kategóriás elektromos SUV a piacon, de pár hónap múlva kapható lesz már az Genfben bemutatott Jaguar I-Pace, és még idén megérkezik a Mercedes EQ C is. Természetesen az Audi sem akar lemaradni, már a végső simításokat végzik az elektromos szabadidő-autón, az E-tronon, amely szoros rokonságban áll a Porsche készülő villanyautójával, a Mission E-vel.

Az autó teljes oldalán különleges e-tron felirat húzódik, amely olyan hatást kelt, mintha csak áram folyna benneForrás: AUDI AG/Manuel Hollenbach

A sorozatgyártás beindításáig közel 250 kísérleti jármű futja világszerte extrém körülmények között tesztjeit, egy ilyen példányt hoztak el Genfbe is. Az álcázás alatt egy, a korábbi tanulmányoknál visszafogottabb külsejű, közepes nagyságú SUV rejtőzik, amelynek hajtásáról három villanymotor gondoskodik egy kardántengely nélküli, e-quattro összkerékhajtási rendszerben.

A nagyfeszültségű hálózatokat idéző narancsszínű elemek jelzik, hogy az Audi e-tron prototípus tisztán elektromos hajtással közlekedik, az autó alsó részét így váltakozó narancs és fekete szegmensek borítjákForrás: AUDI AG/Manuel Hollenbach

Állítólag a beltér tágassága és kényelme egyaránt az Audi felsőkategóriás modelljeinek felel meg, és az E-Tron alapára sem lesz sokkal több, mint egy A6-osé. Többféle változatot dobnak majd piacra kisebb és nagyobb kapacitású akkumulátorokkal, erősebb és gyengébb villanymotorokkal. Az szinte biztos, hogy az 500 lóerő teljesítményű csúcsváltozat hatótávolsága eléri majd az 500 kilométert, mert a 2015-ös tanulmány erre már képes volt.

Brüsszelben gyártják majd idén nyártólForrás: AUDI AG/Manuel Hollenbach

Az Audi e-tron sorozatgyártású változata az augusztus végi Brüsszeli Autószalonon mutatkozik be, és 2018 végén érkezik az európai piacokra. Gyártását nem Győrben, hanem az Audi brüsszeli, széndioxid-semleges üzemében végzik majd.

LED-csík köti össze a hátsó lámpákat, akárcsak az A8-onForrás: AUDI AG/Manuel Hollenbach

„Az Audi első tisztán elektromos hajtású modellje fontos mérföldkő a vállalat jövője szempontjából" – hangsúlyozta Rupert Stadler, az Audi igazgatótanácsának elnöke. „2020-ra már három tisztán elektromos modell szerepel majd kínálatunkban: a SUV-modell mellett az Audi e-tron Sportback concept sorozatgyártású változataként egy négyajtós Gran Turismo, valamint egy alsó középkategóriájú modell. Még 2025 előtt több mint húsz tisztán elektromos és hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtásrendszerű gépkocsival jelenünk meg a piacon" – folytatta az Audi-vezér Genfben.