Bátraké a szerencse - Hyundai Kona 1.0 teszt

2018.03.14. 10:31

Három hengerrel is bevált

Vajon egy ennyire formás autó mit hord elöl, a motorterében? Ez esetben egyliteres, háromhengeres, turbós benzinest, ám a Hyundai „varrógépe" bizony egyáltalán nem olyan vészes, mint ahogy az előítéletek alapján hinnénk. Kezdjük a negatívumokkal: kicsit jobban elszigetelhették volna a karosszériától, alapjáraton érezni a rezgéseit. Jellegzetes hangja kihúzatva hallható az utastérben is, de állandó sebességgel haladáskor már nagyon csöndes, még autópálya tempónál is.

Jól húz az egyliteres turbómotor, de egyáltalán nem jár finoman. A 120 lóerős Kona gyári adatok szerint 12 másodperc alatt gyorsul százra, a vége 181 km/h, átlagfogyasztása pedig 5,2 l/100 kmForrás: Ruschel Zoltán

Ráadásul 120 lóerejével nem jön zavarba a bő 1200 kilós test mozgatásakor, fürgén szedi a lábát akkor is, ha nem egyedül ülünk az autóban. Rugózása inkább feszesre hangolt, ami rossz utakon nem ideális, bár durvább ütések és pattogás nélkül képes elviselni. Kanyarodás közben érzékeny a keresztbordákra csatolt lengőkaros hátsó futómű, az összkerekes Kunák multilink megoldása jobban megbirkózhat velük.

Ebben a kategóriában divat a kretén kézifékkar, itt maradt viszont a hagyományos. Van benne ülés- és kormányfűtés isForrás: Ruschel Zoltán

Mindehhez jó partner a hatfokozatú kéziváltó, ami kevésbé tűnt precíznek, mint az i30-ban, de így is a jobbak közé tartozik. A vaskos, jó fogású kormány közvetlen, nincs túlszervózva, bár sok visszajelzést ne várjunk tőle. Ha pedig azt gondoljuk, hogy a benzinkúton kell fizetnünk a dinamikáért, akkor tévedünk. A tesztátlag 6,8 liter lett, amely a teszt idején hideg időjárást (folyamatos fűtés, hidegindítások), a vaskos téli gumikat és a használatot is figyelembe véve nem rossz érték.

Lóerők és asszisztensek

Aki végképp nem tud megbarátkozni ezzel az erőforrással, annak ott az 1,6 literes, négyhengeres turbós kivitel, ami 177 lóerejével sportos autót csinál a Konából. Az erősebb motor mellé kötelezően kapjuk a hétfokozatú duplakuplungos váltót, és akár összkerékhajtást is kérhetünk. Azoknak, akik az elmúlt időszak botrányai ellenére a dízelmotorra voksolnak, a szintén 1,6 literes CRDi is rendelkezésre áll egyes piacokon.

Látványos a hátulja is. Portugál nyelven a cona női nemi szervet jelent, azon a piacon át is kellett keresztelni a mini SUV-otForrás: Ruschel Zoltán

A Kona biztonsági és kényelmi felszereltségében is modern. A 8 colos érintőkijelző nemcsak magyarul beszélő, TomTom alapú navigációt kínál (7 év ingyenes frissítéssel), hanem tolatókamerát, Android Auto és Apple CarPlay kapcsolódást is. De akad itt más is, a tesztautó Krell márkájú prémium hangrendszere rendkívül jól szól: igazi ütős mélyek, csilingelő magasak, ezen tényleg dolgoztak a mérnökök.

Könnyen leolvasható és egyértelmű minden, de azért a francia vetélytársak műszeregységei sokkal izgalmasabbakForrás: Ruschel Zoltán

A vezetéssegédek terén sincs okunk panaszkodni. Kiemelném a sávtartó rendszert, ami az eddig általam próbált autók közül talán a legjobb volt. Szinte centire pontosan a sáv közepén tartja az autót, nem kacsázik a felfestések között, precíz és finom mozdulatokkal korrigál, autópályán a kanyarokat magától is beveszi. Nyilván nem robotpilótának tervezték, de asszisztensként biztonságosabbá teszi a vezetést.

Annyiba kerül, mint egy i30

További érdekesség a Head Up Display, amit nem sok kategóriatárs kínál. Számos információ megjelenik rajta, köztük a sávtartó és a holttérfigyelő jelzései is, ráadásul ügyes testreszabási opciói vannak. Másik kedvencem a hátsó keresztforgalom-figyelő volt, ami annyira előrelátó, hogy a kameraképen még nem is látunk semmit, de ő már hangjelzéssel és nyilakkal figyelmeztet, honnan érkezik valami mozgó jármű.

Bár 1,85 felett szűk a tér, átlagos magasságú felnőttek egész kényelmesen elférnek hátul. Ha nem telik Ferrarira, ez is kérhető piros övvelForrás: Ruschel Zoltán

Egy szó, mint száz, a Hyundai Kona későn jött, de nincs miért szégyenkeznie. Tisztességes autó, amely jó térkínálatot, kitűnő minőséget, modern felszereltséget és remek motorokat kínál, vagány külsővel megspékelve. Ám kényelem terén (rugózás, motorzaj) vannak hiányosságai. A tesztautó csúcsfelszereltséggel érkezett, melyhez még további extracsomagok tartoztak, így ezekkel együtt 6,5 millió forintra kúszik az ár, ami egyébként az extrákat tekintve nem is vészesen sok érte.

Élénken mozog a Kona, egyáltalán nem rossz vezetni, de rugózási komfort terén alulmarad a Seat Aronával és társaival szembenForrás: Ruschel Zoltán

Alapkivitelben akciósan 4,5 millióért hozhatjuk el a turbós Konát, ami barátságosabban hangzik, és itt sem rövid a felszereltségi lista. Mindehhez tegyük oda az 5 év kilométer-korlátozás nélküli garanciát, és látszik, hogy a Hyundai komoly ajánlatot tett le az asztalra, ráadásul hamarosan jön az elektromos változat is. Diszkontajánlatnak viszont nem mondanánk - arra ott vannak inkább konszernen belül a konzervatívabb fazonú Kia Stonic szívómotoros változatai.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő