Mindent megtesz a vezetőért

Az E-Pace vezetési élményét meghatározza, hogy milyen kis erőfeszítéssel mennyire gyorsan lehet menni vele, tökéletesen kiszolgálja a sofőrt. A vezetői helyzet is jó, az ülés ezerféleképp személyre szabható, és finom kárpitozást kapott, a kormány jó fogású és engedelmes: éppen elég nehéz, az elvárható pontossággal követi a kocsi az iránymutatást.

Majdnem tíz év (X-Type) után az első olyan Jaguar, amely fronthajtású - igaz, ezúttal is csak alapváltozatként, a benzinesek mind 4x4-esekForrás: Bolla György

Bár azon meglepődtem, hogy a First Editionből kihagyták a manapság már Opel Corsákban is feltűnő kormányfűtést (a márciusi fagyban járt nálunk az autó), de olyan gyorsan melegedett be a Jaguar, hogy igazából nem hiányzott.

A Jaguar-Land Rover Ingenium motorcsaládja saját fejlesztés, és moduláris: 3, 4, 5, és 6 hengeres változatok is elképzelhetők, 500 cm3-es hengerekkelForrás: Bolla György

A műszerek ismeretlen-ismerős hangulatot árasztanak, egy kicsi az F-Pace-ből és az Evoque-ból is visszaköszön, de nagyrészt egyedi a formaterv. Különösen tetszett a klímapanel, mely egyszerűbb, mint az F-Pace sokgombos verziója, így intuitív a használata, és a nagyképernyős infotainment is sokkal jobb, mint amivel az XE-ben találkoztam. Semmi forradalmi, csak egy modern, kényelmes és jól használható cockpit.

Útra kel a család

A helykínálata közepes, ekkora kocsitól nem is várhatunk mást. Elől persze kényelmesen el tud helyezkedni szinte bárki, hiszen az üléseknek az oldaltartása és az ülőlap hossza is állítható, hátul azonban inkább csak kisebb termettel kényelmes. Cserébe akár egyszerre öt telefont vagy tabletet tölthetünk USB aljzatból, az extralistán szerepelnek tartó konzolok is, és más, gyerekutaztatáshoz használható kellékek.

Elöl kényelmes, hátul átlagos a helykínálat - ha magasak az elöl ülők, mögöttük szűkös lehet a lábtérForrás: Bolla György

A csomagtér padló feletti része 484 liter, és ha nem kérünk pótkereket, akkor a padló alatt további 93 literes rekeszt kapunk, azaz elfogadható a tér. Inkább az az érdekes, hogy hiába sík a padló, viszonylag magasan van, tehát pakoláshoz emelgetni kell. Persze húszmilliós kocsihoz már futhatja karbonvázas babakocsira, de a legdrágább Louis Vuitton bőröndöt is meg lehet ám tömni nehézre.

A tesztautóban analóg a műszeregység, de lehet digitálisat is választaniForrás: Bolla György

Az E-Pace szerencséje, hogy ez az összes többi SUV-ra is igaz, nem véletlenül kapni némelyiket légrugóval, pakoláshoz süllyesztő funkcióval. Ide tartozik még, hogy síalagút nincs, a léceket a tetőn kell elhelyezni, ami bizonyára még rosszabb fogyasztást eredményez majd az Alpok felé, de legalább a táskákat elnyeli a kocsi, és 4x4 hajtásával nem fog elakadni.

A bizonyos hiányzó plusz

Az újkori Jaguarokkal szemben állandó kritika, hogy még a drágán kárpitozott modellek sem érződnek eléggé finom portékának. Az E-Pace sem kivétel. Itt nem arról van szó, hogy rossz minőségű lenne, ó nem. Csakhogy ma már a Peugeot és a Ford is remek belsőket és kiváló hajtásláncokat tud, milliókkal olcsóbban, mint a Jaguar.

Kell a színház, ezért anya és gyermek nagymacska (nyilván jaguár) tűnik fel a szélvédő szegélyén. A tükör a földre is vetíti e képet este, kilépőfény gyanántForrás: Bolla György

Míg az Audi, vagy éppen a Volvo stílussal és anyagválasztékkal lőtávolon kívül tudja tartani a "pórias" gyártókat, az angoloknak ez egyelőre nem megy. De azért arról nincs szó, hogy kellemetlen hely lenne az E-Pace First Edition utastere, ellenkezőleg. Minden kellemes tapintású és minőségi, és mire 10 év múlva már nagyon elfáradna, addigra úgysem az első gazdinál lesz a kocsi.

Egy érv, ami mindent lesöpör

A Jaguar E-Pace tehát viszonylag unalmas tesztalany: sem kiugróan jó, sem kiugróan rossz tulajdonsága nincs, mindent tud, ami elvárható, jól megy, de nem izgalmas a vezetési élmény, van benne praktikum, de azért nem túl sok. Még szerencse, hogy tulajdonképpen teljesen mindegy, milyen autó, hogy tulajdonképpen minden, amit eddig leírtam, lényegtelen. Az egyetlen dolog, ami számít, az, ahogy kinéz, márpedig az telitalálat.

Részleteiben is nagyon izgalmas az összkép. A P250 kivitel maximális nyomatéka 365 Nm, álló helyzetből 7 másodperc alatt gyorsul százra, kombinált átlagfogyasztása papíron 7,7 l/100 kmForrás: Bolla György

Egyik nap munkatársnőm hívott fel, és áradozott a parkolóban megtalált kocsi alakjáról szó szerint sikongatva a telefonba. Feleségem, nőismerősök ugyanígy vélekedtek, és persze a gyerekek is odavoltak érte. Egyáltalán, mindenkit elvarázsolt az izmos, formás, arányos nagymacska. Nincs ezen mit szégyellni, ezt a kocsit a formaterv adja el, és ahhoz pont elég jó, hogy aki beleszeret az alakjába, aztán ne bánja meg hétköznap se a választását. És a Jaguarnak éppen erre van szüksége.