Itt a végső csapás, kegyetlen intézkedés jöhet a dízelautósok ellen

dízel autó, füst
Motor vehicle exhaust gases. Paris, France VOISIN/PHANIE
Vágólapra másolva!
Svenja Schulze német szövetségi környezetvédelmi miniszter szerint csak a dízelautók műszaki átalakításával lehet elkerülni a belvárosi közlekedési tilalom bevezetését, a motorvezérlő szoftverek frissítése ehhez nem elegendő.
Vágólapra másolva!

A Tagesspiegel című lapnak adott interjújában a miniszter úgy fogalmazott: "Attól félek, hogy azokban a városokban, ahol a légszennyezettség mértéke már jóval meghaladja a megengedettet, mint például Münchenben vagy Stuttgartban és számos más városban,

a motorvezérlő szoftverek frissítése egyszerűen már nem lesz elegendő."

A levegő tisztasága érdekében eddig meghozott intézkedések, például az autóbuszok elektromosítása helyes és sok helyen nagy segítség is volt, de messze nem elegendő a légszennyezéssel különösen súlyosan érintett városok problémáinak a megoldásához. Schulze személy szerint ezért is törekszik arra, hogy

elérje a dízelautók utólagos technikai átalakítását, mert véleménye szerint csak így lehet elkerülni a behajtási tilalom elrendelését.

Arra a kérdésre, hogy az átalakítás költségeit az autógyártóknak kell-e majd viselniük, egyértelmű igennel felelt a miniszter.

Andreas Scheuer szövetségi közlekedési miniszter azonban mereven ellenzi a dízelautók utólagos átalakítását.

Véleménye szerint az emissziós előírásokat a már meghozott intézkedésekkel is teljesíteni lehet. Angela Merkel kancellár is közölte korábban, hogy mindent meg fog tenni a tilalom bevezetésének elkerülése érdekében.

A környezetvédelmi miniszter a lapinterjúban elmondta, hogy intenzív tárgyalásokat folytat a közlekedési miniszterrel a kérdésben, mert mindketten erős és prosperáló, sok munkahelyet teremtő autóipart szeretnének látni Németországban.