A BMW bemutatta első elektromos szabadidő-autóját, a Concept iX3-ast. A szériamodell 2020-ban érkezik forradalmi hajtáslánccal.

A BMW-nek nem az iX3-as az első villanyautója, ezzel együtt mégis tudtak újat mutatni a bajorok. A tanulmányban debütál ugyanis az eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációja, amelyben az elektromos motort, a váltót és a vezérlőelektronikát egy különálló, elektromos meghajtású házban egyesítették.

Forrás: BMW

A hajtáslánc kompakt méreteinek köszönhetően nem csupán egyszerűbben beépíthető, de a korábban alkalmazott három önálló alkatrészhez képest jelentős mértékben könnyebb is.

Forrás: BMW

Az új hajtáslánc legnagyobb előnye azonban, hogy minden korábbinál egyszerűbben építhető be a különböző modellekbe. A BMW a jövőben így szinte bármelyik autójába képes lesz beépíteni az eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációját.

Forrás: BMW

Az iX3 villanymotorja 270 lóerős maximális teljesítményre képes. Az akkumulátor 70 kWh-s, az új, valós használati körülményeket szimuláló fogyasztási ciklus szerint egy feltöltéssel több mint 400 kilométeres hatótávolságot biztosít.