Videót adott ki a rendőrség, így fognak ámokfutókat a civil autókkal

rend
Vágólapra másolva!
A civil autós ellenőrzésekkel az olykor akár életveszélyes közlekedési jogsértések elleni hatékonyabb fellépés a rendőrség célja.
Vágólapra másolva!

Rendőri jelleget nélkülöző gépjárműveket a rendőrség korábban is használt közlekedésrendészeti ellenőrzés céljából. A baleseti helyzetre tekintettel

2018. április 16-án felújított és hitelesített FámaLézer készülékekkel szereltek fel civil jellegű szolgálati gépkocsikat

- írta honlapján a rendőrség.

A közleményhez egy videót is mellékeltek, amelyben látható néhány szabálysértésen kapott autós. A rendőrség ismét

cáfolta azokat a közösségi médiában terjedő híreket, amelyek szerint a civil autókkal „letolják”, gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket.

A szabályszegésen ért járművet is ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni – autópálya leállósávjában például nem.

Az eszközök a sebességtúllépés dokumentálásán túl képesek más, menet közben elkövetett, a közlekedésbiztonságra veszélyes magatartások rögzítésére is. Ilyen jogsértések a leállósáv szabálytalan használata az autópályán, a vasúti átjárót biztosító berendezés tilos jelzésén történő áthaladás, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre vonatkozó elsőbbségi szabályok megszegése, a záróvonal-átlépés, a közúti forgalom irányítására szolgáló fényjelzőkészülék tilos jelzésén való áthaladás, a szabálytalan sávváltás, a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértése, a kézben tartott mobiltelefon használatára vonatkozó tilalom megsértése.