Klasszikusok, vászonkötésben

A menetpróba első napján ragyogó napsütés és kellemesen meleg idő volt, így gyorsan célba is vettem az egyik kabrió tesztautót. Ez egy Cooper S kivitel volt, az „S” pedig továbbra is azt jelzi, hogy egy kétliteres, turbós benzines motor dolgozik az orrban, 192 lóerővel. Egy kabrió sosem olvad bele a tömegbe, de az új kék szín, a fehér dekorcsíkok, a Union Jack-mintás tető, na meg a világos bőrbelső együttese garantálja, hogy minden szem ránk szegeződjön.

Különleges játékszer a Mini kabrió. A 192 lóerős S-kivitel megy, mint a mérgezett egér, 7,1 másodperc alatt gyorsul százraForrás: Mini

Első mozdulatom volt a tető lenyitása, ami gyorsan és persze elektromosan történik. Érdekesség, hogy – elődeihez hasonlóan – először ebben is a tető felső részét húzza hátra az elektromotor, napfénytetőként funkcionálva, majd ezután csomagolja össze magát a teljes szerkezet. Hangulatos így a Mini, az biztos. A pesti Bálnától indulva a Káli-medencét vettük célba, így rögtön sikerült sok tapasztalatot begyűjteni.

Sosem erőltették a keménytetőt, a BMW-féle Mini mindig is maradt a klasszikus vászonnál. De a harmadik generáció már nem is olyan piciForrás: Mini

A budapesti utak kemény kihívás elé állítják a sportfutóművet, s miután kiértem az autópályára, gyorsan kiderült, hogy ez sem ideális terep a kabriónak. No, nem azért, mert csak a szélső sávban poroszkálhatunk vele. A motor ereje bőven elég itt is, az új, duplakuplungos váltóval jó párost alkotnak és erőteljesebb gyorsításnál már lelkes aláfestést ad a középen kivezetett, duplacsövű kipufogó is.

Három vagy négy hengerrel óhajtja?

Ám a nyitva hagyott tető rossz döntésnek bizonyult. A meredek és alacsony szélvédő miatt még felhúzott ablakokkal is szélvihar van az utastérben, ami pár perc után az idegeinket is borzolja. Érdemes inkább csak országúton kabriózgatni. A kabrió kompromisszumai közé tartozik, hogy minimális a csomagtere, és az is nehezen pakolható, valamint a lenyitott tető hátrafelé korlátozza a kilátást.

Számtalan ponton átdolgozták a motorokat (kenés, szívósor, turbó, hűtő, befecskendezés stb.). A kínálat zöme 1,5-ös háromhengeres (75-136 lóerő), csak a Cooper S és a dízel négyhengeresForrás: Mini

Úti célunkhoz megérkezve átültem egy Cooper alapmodellbe: háromajtós, lemeztetős, és 1,5 literes, 136 lóerős motor kézi váltóval. Szkeptikus voltam, hogy ebben a konfigurációban mennyire tudja hozni a Mini-élményt, de az autó alaposan rácáfolt a félelmeimre. Ahogy nekirugaszkodtam a környező kacskaringós utakra, egyből előjött a gokartérzés. Lehet, hogy nem gyorsul úgy, mint a 192 lóerős változat, de remek vezetési élményt nyújt még így is.

Formája mellett színével és dekorációival is kitűnik a mai autók sorábólForrás: Ruschel Zoltán

A váltó remekül kapcsolható, a kormánnyal élvezet egyik kanyarból a másikba fűzni, és az alap futóműben némi rugózás is van, amellett, hogy kanyarban szinte mágnesként tapad. Egyetlen dolog hiányzott csupán, az pedig a hang. Mivel a sima Cooper-kivitelen nincs sportkipufogó, és maga a háromhengeres motor is halk, ezért a fülünk kimarad a kényeztetésből.

Mondd, te kit választanál?

Ezt a hazafele úton pótoltam, ahol egy szintén háromajtós, szintén új narancs színű, de Cooper S kulcsát kaptam meg, s számomra ez a kivitel adta meg a tökéletes összhangot. Pörgős, erős motor, kemény, de gokartszerűen tapadó futómű, és persze a kipufogó hangaláfestése jellemezte. Ja, és a régi automata helyett egy vadonatúj, duplakuplungos váltó, ami sebesen pakolgatta a fokozatokat.

Finoman kapcsolgat az új hétfokozatú duplakuplungos váltó, és a start-stop rendszerrel is jól dolgozik együtt. A dízel Minik nyolcfokozatú, bolygóműves ZF-váltót kapnakForrás: Mini

Persze azért Cooper S ide vagy oda, minden azért a Miniben se klappolhat. A háromajtós csomagtere mindenképp kicsi, a hátsó ülésekre csak két ember ülhet, de ők is inkább kisgyerekek legyenek, mert helyből itt sincs sok. Ezekkel azért a Mini vásárlók tisztában is vannak, és ez az autó nem is akar családi mindenes lenni, arra a nagyobb és tágasabb Clubman vagy még inkább a Countryman sokkal alkalmasabb.

Még egy egyedi dekorelem - ezúttal az ős-Mini atyjára, Sir Alec Issigonisra utalvaForrás: Mini

A Cooper és Cooper S inkább élményautó, és ezt a menetpróba is jól igazolta. Míg az eredeti Mini még egy olcsó, mindenkinek elérhető közlekedési eszköz volt, mostanra már egész más vevőkörnek szól és ez az árán is meglátszik. Az általam is kipróbált és már így is élvezetes Cooper alapmodellt 6,2 milló forint ellenében vihetjük haza.

A direkt kormányzás és a nagyszerű futómű továbbra is élménnyé teszi a vezetésétForrás: Mini

A legmagasabb alapárral a Cooper SD dízel ötajtós verzió rendelkezik (ezt a kézi mellett nyolcfokozatú automataváltóval is lehet rendelni): 9,5 millióba kerül. A határ azonban szinte a csillagos ég, hiszen a számtalan extra és a széles körű testreszabási lehetőségek segítségével olyanra formálhatjuk az autónkat, amilyenből egész biztosan nem jön szembe egy ugyanolyan az úton.