Megtörtént a magyar használt autókkal, amire senki sem számított

Használt autó piac, eladó, vétel, eladás, kocsi, használtautó.
Használt autó piac, eladó, vétel, eladás, kocsi, használtautó. 2017.05.08 Budapest
Vágólapra másolva!
A gyenge forint hatása a használtautó-piacon is érzékelhető, a kereskedők tapasztalata alapján megnőtt a külföldiek érdeklődése a fiatal, keveset futott autók iránt. A számukra kedvező árfolyam akár több ezer eurós nyereséget is eredményezhet egy-egy autó esetében, így megéri Magyarországról megvásárolni ezeket a kocsikat.
Vágólapra másolva!

Tavaly augusztus végén indult a forint gyengülése, 2018 júliusára pedig történelmi mélypontjára süllyedt a magyar fizetőeszköz az euróval szemben: míg 2017-ben 304 forintba (is) került egy euró, addig július 3-án már 330 forinton jegyezték az árfolyamot.

A gyengülő forint a használtautó-piacon az exportfolyamatot gyorsítja, ilyen árfolyam mellett ugyanis láthatóan nő a külföldi érdeklődők száma a hazai kínálat iránt.

A legtöbb vásárló a nyugati országokból érkezik, s alapvetően a fiatal, keveset futott gépkocsikat keresik, ugyanis egy-egy ilyen modellel jelentős haszonra tehetnek szert.

Amíg például 304 forintos árfolyamon egy ötmillió forintos autó 16 447 euróba kerül, addig a jelenlegi gyenge forint mellett közel 1300 euróval kevesebbet, 15 151 eurót kell fizetnie ugyanazért a járműért a külföldi vásárlónak hazánkban.

Egy tízmillió forintos autónál akár 2600 euró is lehet az a nyereség, amit kizárólag az árfolyamkülönbségen profitál.

- vélekedett Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

A jelenlegi árfolyam csak a drágább kocsik esetében van hatással az importra, valamivel kevesebb fiatal jármű érkezik hazánkba határon túlról, de az idős, 10-15 éves kocsik behozatalát nem befolyásolja, mivel alacsony értékük miatt pár tízezer forint lehet a differencia. Ez pedig nem tántorítja el a vevőket.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-ben 18 956 autót vittek külföldre hazánkból az autókereskedők 27,1 milliárd forint értékben, idén ez a szám várhatóan növekszik.