Újabb Ikarusokkal bővült a Közlekedési Múzeum gyűjteménye

2018.07.09. 07:40

A Múzeum legújabb szerzeménye az autóbuszgyártás történetében meghatározó jelentőséggel bíró 200-as autóbuszcsalád egyik tagja, a másik különlegesség az ezredforduló utáni 415-ös.

A most múzeumba került busz az első példány a 260-as családból. Négy kontinens 26 országába szállítottákForrás: Közlekedési Múzeum

A 260-as modell a 200-as család egyik meghatározó tagja volt, ami a világ legnagyobb darabszámban gyártott autóbuszává vált. A buszok 1971-ben jelentek meg és azok sorozatgyártása 1973-ban indult be és attól kezdve meghatározó szerepet játszottak. Az Ikarus egyik jelentős üzleti sikere is ehhez a típushoz kötődik.

A 2-2-2 harmonikaajtajú Ikarus 260.50 egy helyközi-városi közlekedésre kialakított buszForrás: Közlekedési Múzeum

Összesen 72 548 darabot értékesítettek, ezzel a darabszámmal a típus nemcsak az Ikarus, de az egész világ autóbusz-termelésének is egyik legnagyobb darabszámban előállított szóló autóbusza.

Ez a példány a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ tatabányai telepéről került a Közlekedési Múzeum gyűjteményébeForrás: Közlekedési Múzeum

A 260-as típus sikerén felbuzdulva alkották meg a 415-ös modellt. A 415.14-et 2001-ben gyártották, eredetileg trolibuszként, majd később alakították át autóbusszá. A jármű egyik érdekessége, hogy teszt jelleggel Oroszországba szállították, azonban ott nem voltak vele elégedettek és visszaküldték. Ekkor kivették a jármű elektromos motorját, ezután diesel motoros hajtású lett, átfényezték, harmadik ajtaját átalakították. A megvásárolt darab az utolsó legyártott modell.

Elöl a 415, mögötte a 260. Mindkét busz a hazai járműgyártás történetének egyik kiemelkedő típusaForrás: Közlekedési Múzeum

A Múzeum sajtóközleményében az áll, hogy az Ikarus buszok megmentésével elkötelezettek a hazai járműgyártás emlékeinek megőrzése mellett, ezzel tisztelegve a nemrég elhunyt Finta László életműve előtt is.

A megvásárolt darab az utolsó legyártott 415-ös modellForrás: Közlekedési Múzeum

„Idén már sokadik alkalommal sikerül újabb modellekkel gazdagítani a Múzeum gyűjteményét. Külön öröm, hogy napjaink egyik legismertebb típusából, az Ikarus 260-as típusból is végre a múzeum gyűjteményébe vettünk egyet, ezek a hazai városok autóbusz-állományában korábban jelentős szerepet töltöttek be." – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK