Mérgező kadmiumot találtak a konszern elektromos és hibrid autóinak töltőiben.

Forrás: Volkswagen

Elsőként a német Wirtschaftswoche írta meg, de aztán a Volkswagen is elismerte, hogy egy belső vizsgálat soránkadmiumot találtak a konszern elektromos és hibrid autóinak töltőiben. A cég jelenleg tárgyal a német Szövetségi Járműnyilvántartási Hivatallal (KBA), hogy szükség van-e visszahívási akció elrendelésére.

Ha a hivatal erre kötelezi őket, az 124 ezer Audit, Volkswagent és Porschét érinthet 2013-tól napjainkig, köztük a több száz Mol Limo Volkswagen e-Up!-ot is. Mióta kiderült a kadmium jelenléte, a Volkswagen leállította az érintett autók gyártását, amíg a beszállító nem tud kadmiummentes relét küldeni.

A mérgező kadmium a töltők egy olyan alkatrészében fordul elő, amit nem a Volkswagen, hanem egy külső beszállító gyártott. A Volkswagen szerint nincs szükség visszahívásra, mert a kadmium nem jelent veszélyt a sofőr vagy az utasok egészségére, ugyanis csak egy elzárt fémdobozban lévő relében mutatható csak ki, és abban is csak darabonként 0,008 gramm mennyiségben. A KBA szerint viszont aggályos, hogy mi fog történni a töltőkkel az autók életciklusának végén.

A kadmium főként a cinktermelés mellékterméke, de keletkezik az ólom és a réz termelése során is. Kisebb mennyiséget a vas és az acél újrahasznosításából nyernek. Fő veszélye, hogy képes helyettesíteni az esszenciális cinket, annak jótékony élettani hatása nélkül.