A magyar forgalmi engedélynek van egy nagy titka, és most leleplezzük

2018.08.28. 11:18

A magyar forgalmi engedélyeken van egy vonalkód. De tudta, hogy miért van rajta, és mire jó?

A magyar forgalmi engedélyek vonalkódja fontos információt tartalmaz, a dolognak a Vezess járt utána. A forgalmiban lévő vonalkód annak a regisztrációs matricának a kódja, ami a szélvédő sarkába van ragasztva.

Ez a vonalkód igazolja a rendszám és a forgalmi engedély összetartozását, erre különféle hatósági eljárások és vizsgálatok során is szükség lehet.

És hogy mire jó még ez a vonalkód? 

1. Ha elveszik vagy megsérül a rendszám  

Az új típusú rendszámtábla utángyártása kizárólag a regisztrációs matrica megléte esetén engedélyezhető. Ez esetben az ügyfél a rendszámtábla utángyártására vonatkozó kérelmével egyidejűleg nyilatkozik a közlekedési igazgatási hatóságnál a regisztrációs matrica meglétéről és sértetlenségéről.

Egyszerre fontos és nagyon praktikus

A közlekedési igazgatási hatóság a forgalmi engedélyen szereplő regisztrációs matrica vonalkódja vagy az ügyfél nyilatkozata alapján engedélyezi az utángyártást. Engedélyezés hiányában csak átrendszámozás lehetséges. 

2. E-matrica-vásárlás  

Amennyiben nem SMS-ben vásárol matricát az autóra, hanem például egy benzinkúton, akkor lehet kérni a pénztárost, hogy lecsippantsa a forgalmin lévő vonalkódot. Ezzel feleslegessé válik a rendszám betűzése.