A Mercedes új szöget ver be a Tesla koporsójába - Mercedes-Benz EQC bemutató

2018.09.05. 21:50

Számol a navigáció is a hatótávval

A német gyártású, 384 cellás, 80 kWh kapacitású akkumulátorral új WLTP szabvány szerint mérve 400 kilométert tud megtenni egy töltéssel az EQC, ami 80-nal kevesebb, mint a három mázsával könnyebb, 90 kWh-s akkuval szerelt Jaguar I-Pace értéke, viszont a nagyobb akkus Audi e-tronéval pontosan megegyezik. Persze a hatótáv a villanyautóknál is legalább annyira függ a vezetési stílustól, a domborzati és forgalmi viszonyoktól, mint a belső égésű motorral szerelt autók esetében.

Bár elhagyhatták volna, végül megtartották a hűtőmaszkot, mert ez a Mercedes formanyelvének egyik meghatározó elemeFotó: Gulyás Péter

Mindenesetre a Mercedes fedélzeti számítógépe és a speciálisan a villanyautózás igényeit figyelembe véve módosított navigációs rendszere ezeket a körülményeket is figyelembe veszi a hatótáv számításakor, sőt, utóbbi eleve úgy tervezi az utakat, hogy a gyorstöltő állomásokat is útba ejti, ha szükséges.

Nagy figyelmet fordítottak a zajszigetelésre, ami egy elektromos autónál szinte fontosabb, mint egy simánál, hiszen motorhang híján felerősödik a többi zajforrás, a szél és a gumik gördülésének zavaró hatásaForrás: Daimler AG

A töltés és az útvonaltervezés, és még számos más dolog (előklímatizálás, elindulási idő, nyitás-zárás, stb.) a Mercedes Me applikáción keresztül a távolból is beállítható, az egyszerűsített fizetési lehetőséget biztosító Me Charge szolgáltatás pedig hozzáférést ad sok külső szolgáltató töltőoszlopaihoz országhatáron innen és kívül.

2,87 méteres a tengelytáv. Ötféle vezetési üzemmód közül lehet választani, az energia-visszatáplálás (és így a motorfék) mértékét a kormány mögötti váltófülekkel lehet állítani, szintén öt fokozatbanFotó: Gulyás Péter

Sima konnektoros töltésre rámegy egy éjszaka

Sajnos a Teslával ellentétben ingyenes töltés a Mercedes, a BMW, a Ford és a Volkswagen által közösen létrehozandó Ionity gyorstöltő hálózatnál nem jár az EQC-hez, amúgy a nemrég alapított vegyesvállalat azt ígéri, hogy 2020 végéig 400 darab gyorstöltőt állítanak üzembe Európa legnagyobb forgalmú autópályái mentén (Magyarországra 2-3 ilyen töltőt terveznek).

Bizonyos üléshuzatok PET palackokból, a műszerfal felső részét borító, neoprénhez hasonlító anyag pedig szintén újrahasznosított műanyagból készülFotó: Gulyás Péter

Az EQC szériában egy 7,4 kW teljesítményű, vízhűtéssel is ellátott fedélzeti töltővel rendelkezik, amely váltóáramú otthoni és nyilvános töltésre egyaránt alkalmas, de így a folyamat több mint 10 óráig tart. Egy felárért megvehető gyári fali töltővel, amit a Mercedes telepít, akár háromszor gyorsabb lehet az otthoni töltés, sőt, a legfeljebb 110 kW-os egyenáramú villanytöltés esetén (az autó kezeli a CCS, a CHAdeMO, valamint a GB/T rendszerű töltőket is) 10-ről 80 százalékos töltöttségi szintre akár 40 perc alatt is el lehet jutni.

Felárért ilyen töltő kerülhet a garázs falára. Természetesen nálunk jár majd az EQC-hez a másfél millió forintos állami támogatás, a zöld rendszám és a többi kedvezményFotó: Gulyás Péter

Az EQC a Mercedes brémai gyárában, a C-vel és a GLC-vel közös gyártósoron készül majd 2019-től (és a helyi piac számára Kínában is), a piaci bevezetés 2019 közepén várható Magyarországon. Bár konkrét árról nem esett szó a bemutatón, a pletykák szerint 24 millió forinttól indulhat, ami megegyezik a Jaguar I-Pace alapárával.

Indulhat a villanyautó-offenzíva

Egyébként 2022-ig a Mercedes bemutat még egy elektromos kompakt ferdehátút és szedánt (EQA), egy kisebb elektromos SUV-ot (EQB) és egy nagy villanyautót (EQS) is, de jön a V-osztály elektromos változata is a Sprinterrel egyetemben, sőt, már az elektromos Actros kamiont és Citaro városi buszokat is tesztelik.

Óriáskijelző és kék hangulatvilágítás a műszerfalon, természetesen minőségi kidolgozássalForrás: Daimler AG

Zetsche szerint 2025-re a konszern elérheti azt, hogy minden negyedik eladott autója elektromos vagy hibrid hajtású lesz, ami a jelenlegi, 2,4 milliós éves eladási számukat tekintve is szép teljesítmény lenne. Mindenesetre a rugalmasan átállítható gyárakkal gyorsan tudnak reagálni a kereslet változásaira, saját akkumulátorgyárból is hetet nyitnak a világon, amiből öt Európában lesz.

A fejlesztés során arra is felkészítették az autót, hogy a különböző országokban más az áram minősége, csakúgy, mint a normál üzemanyagokéFotó: Gulyás Péter

Annyira komolyan gondolja az elektromos átállást a Mercedes, hogy a többi német gyártóhoz hasonlóan jövőre már a Formula E bajnokságban is elindulnak, ami a Forma-1-ben elért eredményeiket figyelembe véve nem sok jót ígér a többieknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő