Fél Octaviával feljebb – Skoda Karoq 1.5 TSI teszt

2018.09.12. 17:15

Optimális motor az orrában: 1.5 TSI

Ezzel a biztonsági réssel azért együtt lehet élni, főleg abban a tudatban, hogy minden egyéb tulajdonosága a legjobbak közé sorolja a Karoq tesztelt változatát. Sport módban kifejezetten örömmel lép a gázra az ember egy-egy országúti kanyarból kigyorsítva, miközben az az érzése, hogy a bolondbiztos futóművet az elektronikus segédberendezésekkel még provokálva sem tudja zavarba hozni.

A tesztelt 1.5 TSi DSG Style 150 lóerővel és elsőkerék-hajtással a mindennapok ásza. 4,3 méteres hosszúsága egyértelműen Golf-osztályForrás: Origo

A kocsi városban is fürge, sőt. Az Octaviához képest 5 centis tengelytávhátrányának és 29 centivel rövidebb hosszúságának köszönhetően fordulékonyabb, így természetesen jobban parkolható (a felülnézeti kameraképet adó parkolóasszisztens erősen ajánlott extra), miközben az utastere sem kisebb jelentősen.

Nemcsak lehajtható asztalokat, hanem külön légbefúvókat, szivargyújtó-aljzatot és ülésfűtést is kapnak a hátul utazókForrás: Origo

Tényleg nincsenek kiugró gyengéi a tesztelt Karoqnak a három fő környezetben: városban, országúton és autópályán is hozza a kötelezőt, az elvárhatót. És néha még az áhítottat is, de a vágyak netovábbjait, azaz a mindenhol finom anyaghasználatot, na meg a luxuskomfortot persze meghagyja a nagyobb méretű és presztízsű családtagoknak.

Ezek az extrák a ma slágerei

Akadnak olyan okosságai is, amik nélkül lehet élni, velük azonban kellemesebb. Ilyen a hengerlekapcsolás, ami egyenletes 100-110 km/h tempóig automatikusan aktiválódik, azaz elveszi az üzemanyagot két hengertől, így annyival is kevesebbet fogyaszt. Na, nem a felével, de országúton 5 liter alá simán levihető az amúgy 6,5-ös sztrádaátlag. Városban 7,5 a reális a start-stop rendszer bekapcsolt állapotában, ami tökéletesen működik, kevés az ok a mellőzésére.

A ma elvárható biztonsági és kényelmi asszisztensek jó részét alapáron adja a Karoq, igaz, az átlagosnál drágábbanForrás: Origo

Ezeken felül is jutott még a Karoqba olyan tartalom, ami a modern embernek, pároknak, családoknak megkönnyíti az életét. Az Octavia gigászi, 590 literes csomagterénél csak alapállásban kisebb 70 literrel a poggyászhely, az extra Varioflex rendszer megrendelése esetén a hátsó ülések kivehetők, amellyel már 1810 literre maximalizálható a kapacitás.

Utastere méretével ott van a Karoq a kompakt SUV-ok élmezőnyében. A hétfokozatú DSG jól illik a Karoq kellően erős benzineséhezForrás: Origo

Összhangban az előírásokkal, a fedélzeti SOS gomb is megjelent benne, amellyel egy segélyvonal hívható műszaki hiba vagy baleset esetén. A teljes körű aktív/passzív biztonság része még a gyalogosgázolás elleni vészfék, illetve a feláras sávelhagyásgátló és az adaptív tempomat, ezek kombójával kis ideig önvezetővé tehető a Karoq, de 20 másodperc múlva kézzel-lábbal jelzi, hogy meg kell fogni a volánt, különben szép lassan megáll.

Mibe fáj mindez?

A Karoq a legnagyobb fájdalmat általában fényesre suvickolva, a márkakereskedés falain belül okozza. Gyanútlanul beugrik az ügyfél egy olajcserére az Octaviájával, és azt veszi észre, hogy a Karoq ott áll kihívóan mellette. Alig drágább a tucatautójánál, nézegeti kívül, aztán beleül, majd fejest ugrik a konfigurátorába és elkezd mind néhány tételt kipipálgatni.

A Karoq dízelmotorral sem dobhártyaszaggató, de benzinessel igazi kultúrlény. Hét literrel el lehet járni vele, a 250 Nm-es nyomatékcsúcs 1500-3500 fordulat/perc között állandóForrás: Origo

Ekkor már mindjárt 8 millió az a 6,5 milliós 1.0 TSi 115 Ambition, aztán kéne még egy pár lóerő, na meg a DSG váltó, úgy viszont máris 9 milliónál jár, ami nagyon fájna. Folyamatos hengerlekapcsolással sem lehetne kigazdálkodni ennyit. Ilyenkor szomorúan körülnéz a kuncsaft, egy élelmes értékesítő azonban a pillanatnyi helyzetet felmérve ellenállhatatlan finanszírozási feltételeket kínál neki.

A belépő Skoda Octavia 1.0 (115 LE) Active indulóára 6,21 millió Ft, de felszereltségével inkább az Ambiton tekinthető összehasonlítási alapnak (6,32 millió). Ehhez képest a hasonlóan motorizált Karoq alapmodellel senkit sem akarnak lóvá tenni 6,57 millióértForrás: Origo

Újabb hatásszünetet követően a nyaralást vagy a részleges lakásfelújítást is kihúzza a noteszból. S közben azon gondolkodik, hogy ez a Skoda nem a spórolásról szól már, hanem szabadidő-autóként egyértelműen a divatról. Arra pedig szerencsére az asszony is fogékony.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő